ГЕРБ запазва преднината си с близо 2% пред БСП за

...
ГЕРБ запазва преднината си с близо 2% пред БСП за
Коментари Харесай

„Тренд”: ГЕРБ запазва преднината си пред БСП за предстоящия евровот

ГЕРБ резервира преднината си с близо 2% пред Българска социалистическа партия за идните избори за Европейски парламент. Това сочи моментната картина на електоралните настройки съгласно изследване на „ Тренд” по поръчка на вестник „ 24 часа”.

Движение за права и свободи се утвърждава като трета политическа мощ с близо 7%. Поради засилващите се благоприятни условия „ Обединени патриоти” да не се явят с обща листа, „ Тренд” са разгледали всяка една от партиите Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и „ Атака “ поотделно. Най-голям дял от трите съумява да активизира Вътрешна македонска революционна организация с 2,5%, до момента в който „ Атака “ и НФСБ остават надлежно с 1,3% и 1%.

Снимка: Изследователски център „ Тренд “

Демократична България и „ Воля “ остават на почти същите стойности като през февруари, респективно с 2,5% и с 1,8%. Теренът на изследването завърши преди оповестяването на решението за общо явяване на изборите от страна на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили.

Снимка: Изследователски център „ Тренд “

За 58% от всички интервюирани ролята на българските евродепутати в Европейския парламент е значима, като основно се явява разпределението на отговорите по партийни електорати. Сред 81% от последователите на ГЕРБ ролята на българските евродепутати е значима, до момента в който измежду социалистите единствено на 56%.

Снимка: Изследователски център „ Тренд “

Социалната тема би трябвало да е приоритет за идващия състав на Европейския парламент – повишението на виталния стандарт, равнопоставеност, равнене на приходите, повече работни места, тематиката за мигрантите.

Социалната тематика господства и на въпроса в коя сфера Европейски Съюз би трябвало да отделя повече пари за България. Лидер с 47% е трудовата претовареност, следвана от развиването на изостаналите райони, конкурентоспособност на стопанската система, селско стопанство, инфраструктура и обучение.

Снимка: Изследователски център „ Тренд “

42% от всички запитани са на мнението, че Европейски Съюз би трябвало да ускори контрола над политиките на обособените страни-членки против 29%, които са на противоположното мнение. 52% считат, че в случай че стартират процеси на мощно доближаване и интеграция сред обособени страни-членки в Европейски Съюз, България би трябвало да взе участие. Само 16% споделят противоположната позиция.

Снимка: Изследователски център „ Тренд “

62% от всички български жители имат позитивно отношение към Европейския съюз против 18%, които показват негативно. Сред най-младите (18-29 г.) се записват най-позитивни настройки към Европейски Съюз, като 80% от тях заявяват позитивно отношение, а единствено 6% негативно. Сред най-възрастните позициите са много по-сближени - 39% позитивно против 31% негативно.

Снимка: Изследователски център „ Тренд “

58% са на мнение, че България е спечелила от участието си в Европейски Съюз, до момента в който 20% са на противоположното мнение.

Основните позитиви за българите от приемането на страната ни като част от Европейски Съюз са свободното пътешестване, еврофондовете, опциите за работа, опциите за обучение, свободният пазар и други.

Снимка: Изследователски център „ Тренд “

Сред главните негативи се показва прекомерно мощният надзор извън, обедняването и по-високите цени на стоките, спадът в обичайните производства и двойният стандарт.

Снимка: Изследователски център „ Тренд “

Снимка: Изследователски център „ Тренд “

Снимка: Изследователски център „ Тренд “

Снимка: iStock

Проучването на проучвателен център „ Тренд “ е по поръчка на вестник „ 24 часа “ и е отдадено на настройките на българите към изборите за Европейски парламент и отношението към Европейски Съюз. Проучването е осъществено в интервала 6-13 март посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ измежду 1005 души на възраст 18+. Теренът на изследването завърши няколко дни преди абсурда с жилищата на властта.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР