ГЕРБ яхна кризата със скъпия ток и вдигна на бунт

...
ГЕРБ яхна кризата със скъпия ток и вдигна на бунт
Коментари Харесай

ГЕРБ яхна скъпия ток, иска 200 млн. помощи за общините

ГЕРБ яхна рецесията със скъпия ток и подвигна на протест общините, където някогашните ръководещи още държат властта. От партията на Бойко Борисов внесоха в енергийната комисия на Народното събрание предложение общини, храмове, лечебни заведения, университети и културни институции да бъдат напълно обезщетени поради скъпия ток в интервала от 1 януари до края на юни 2022 година Проекторешението беше разисквано на изключително съвещание през вчерашния ден, което се трансформира в сцена на гневен конфликт.

Залата, в която се организираше съвещанието на комисията, беше цялостна с кметове на ГЕРБ, отпред с ръководителя на Сдружението на общините и градоначалник на Велико Търново Даниел Панов. Той още първоначално разгласи, че решението за цялостна отплата би трябвало да се вземе неотложно. И изясни, че разискал казуса още преди две седмици с финансовия министър Асен Василев, който му заречен скоро по-късно да има нова среща, само че тя по този начин и не се състояла.

Управляващото болшинство в парламентарната енергийна комисия обаче даде отпор и отхвърли проекторешението.

Аргументът на депутатите от " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия бе, че вземането на такива решения е в прерогативите на изпълнителната, а не на законодателната власт, и казусът с помощите за общините поради непостижимите сметки за ток ще бъде решен с ремонти в проектозакона за републиканския бюджет за 2022 година, който ще се гледа на първо четене в Народното събрание още тази седмица.

Народните избраници от ръководещата коалиция упрекнаха вносителите на предлагането от ГЕРБ, че

не са показали финансови планове какъв брой ще коства желаната от тях цялостна отплата

на разликата сред заложената в ценовите решения на енергийния регулатор пазарна цена на тока и действителната борсова, която за януари е била близо три пъти по-висока. Жечо Станков, който бе зам.-министър на енергетиката на ГЕРБ, пресметна, че ще са нужни към 30-35 млн. лева месечно за помощта, и те могат да бъдат обезпечени от събраните допълнително доходи в хазната от Данък добавена стойност върху оборотите на борсата за ток и влезлите 5% от приходите на електроцентралите от продажбата на ток във Фонда за сигурност на електроенергийната система.

Делян Добрев от ГЕРБ добави, че финансова аргументация е липсвала и при решението да се дадат 410 млн. лева на електропреносния оператор и електроразпределителните сдружения като отплата за скъпия ток. И закръгли желаната помощ за общините до юни на 200 млн. за целия интервал.

Председателят на Сдружението на общините Даниел Панов изясни, че казусът с високите сметки за ток не може да бъде решен единствено със прекъсване на уличното осветяване или режима му, което към този момент са подхванали над 70 общини. Според него е застрашено даването на услуги от страна на локалната власт, защото сметките за електрическа енергия са нарастнали два пъти и половина.

Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната " му направи забележка, че изчисленията не са верни. Като се включат към този момент оповестените обезщетения за нестопанските консуматори за декември и януари, в действителност

на локалната власт остава да покрие 100 % от повишаването.

Делян Добрев от ГЕРБ изиска половин час отмора, с цел да се явят представители на МЕ и да обяснят за какво не може да се предложат обезщетения на общините, само че ръководителят на комисията Радослав Рибарски от " ИТН " изясни, че министърът на енергетиката е отвън София и няма по какъв начин да бъде извикан. Той изясни, че към този момент е основана работна група за решение на проблемите на общините.

Според Рибарски, в случай че се одобри предлагането на ГЕРБ, ще се промени логиката на настоящия в този момент обезщетителен механизъм и общините ще заплащат под вкараните в решенията на КЕВР пазарни цени на електрическата енергия. Опозиция и ръководещи обаче стигнаха до едно мнение, че трябват обезщетения за скъпия ток за общини, домове за възрастни, за детски градини, лечебни заведения, културни и противоречиви зали и храмове. Все отново болшинството резервира решението за това за кабинета.
Свързани вести Общините желаят да заплащат ток като битови консуматори Заради скъпия ток: Още общини вкарват режим на уличното осветяване Заради бомбастичните сметки за ток и газ: Кметът на Стамболийски с три ограничения за избавения на общините
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР