ГЕРБ, Воля и Атака подкрепят предложението за 1 лв. субсидия

...
ГЕРБ, Воля и Атака подкрепят предложението за 1 лв. субсидия
Коментари Харесай

Консултациите за партийните субсидии бяха отложени

ГЕРБ, Воля и Атака поддържат предлагането за 1 лева дотация на партиите за подаден глас. От Вътрешна македонска революционна организация са за понижаване на дотациите на половина. Българска социалистическа партия ще вземат участие в консулациите, а за разлика от тях Движение за права и свободи ще пропуснат. От Движението обявиха, че времето за оферти сред първо и второ четене на закона за актуализацията на бюджета е изтекло.

„ Работим да има решение, с цел да не бъдем упреквани, че бавим и разиграваме топката, както се споделя. Всичко е въпрос на предпочитание. За мен решението може да се вземе и за една седмица “, разяснява водачът на НФСБ Валери Симеонов.

За НФСБ не е проблем да върне надвзетите пари.

„ Не сме похарчили всичко за евроизборите, както други партии “, добави Симеонов.

А Българска социалистическа партия са постъпили тъкмо по този начин – те не тазполагат с налични нужните малко над 4 млн. лева, които са взели над законовата дотация, тъй като парите са изхварчени.

Десислава Атанасова от ГЕРБ бе безапелационна, че позицията на партията по отношение на размера на дотациите не се е трансформирала.

„ Както и през вчерашния ден стана известно от изказването на премиера и ръководител на нашата партия след консултациите с нашите съдружни сътрудници, ние твърдо стоим зад позицията си и решението на Министерския съвет за 1 лева партийна дотация, подобен, какъвто беше и вотът на 2.5 млн. български жители, които са дали отговор с „ да “ на въпроса на референдума “, изясни Атанасова.

ГЕРБ, обаче разполага с 95 народни представители в 240 локалния парламент, тъй че отива на съвещания. Атанасова уточни, че единствено от „ Воля “ били съгласни с предлагането на ГЕРБ за 1 лева дотация, което провокира неразбиране у партия „ Атака “.

„ Ние подкрепихме ГЕРБ за един лев дотация, дори отидохме да го представим по излъчвания. Преди години сме предложили и нула лв. “, посочи Николай Александров от „ Атака “. Той посочи, че от партията са подготвени да възстановят надвзетите дотации, откакто получат планове за това.

И партия „ Воля “ остава с непроменена позиция, че дотацията би трябвало да бъде понижена, съобщи Кръстина Таскова. По думите й размерът на дотацията може да бъде като немската, в случай че българите да получават същите приходи.

„ Ние сме безапелационни, че дотацията би трябвало да бъде в размер на един лев, тъй като считаме, че тези пари не са нито на премиера, нито на президента. Това са пари на българския поданик, който ни е изпратил тук да взимаме решение от негово име и ясно и изрично е изразил своята воля. Смятаме, че в случай че правиш толкоз положителни каузи като политик, самият народ ще желае да ти дава повече пари, с цел да се развиваш като партия “, акцентира депутатката от „ Воля “.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сервира изненада като съобщи, че партията няма да взе участие в консултациите за размера на партийната дотация.

„ Няма да участваме в консултациите. Това, което имаше да кажем, ние го казахме и го казахме пред медиите и с писмени оферти за промени в закона, импортиран от Министерски съвет и на консултациите ни с Българска социалистическа партия и с ГЕРБ, без значение каква продължителност имаха решенията, да вземем за пример, след консултациите с ГЕРБ. С националистите няма какво да си приказваме “, акцентира Карадайъ. Според него периодите за оферти сред първо и второ четене са изтекли.

„ Нашата позиция по въпроса е ясна. За нас дотациите за политическите партии би трябвало да имат подобен размер, който да разрешава политическите партии да финансират активността си и акциите си. Ако няма да могат партиите да финансират активността си посредством дотации от страната, ние предложихме да има явен и транспарантен модел на финансиране “, добави ръководителят на Движение за права и свободи.

Юлиян Ангелов от Вътрешна македонска революционна организация му отговори, че когато би трябвало да бъде предпазена демокрацията в България, всички партии би трябвало да са национално виновни, да преглътнат егото си и да създадат един спор по какъв метод да се финансират. „ Рязка смяна няма да е за положително нито на Движение за права и свободи, нито на ГЕРБ, нито на която и да било партия. Ние от Вътрешна македонска революционна организация сме взели участие с оферти още в предходния парламент, когато предложихме да бъдат понижени дотациите на половина на сегашните. Това сме го заявявали, да бъдат понижени дотациите, само че не сме за това партиите да бъдат сложени според от външни субекти, било компании или непознати страни, тъй като по този начин ще стане “, подсети войводата.

От Вътрешна македонска революционна организация също са в подготвеност да върнат надвзетите от бюджета средства, само че ще го създадат поетапно, с цел да си покриват разноските в този интервал от време.
Моника Гаджанова, tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР