ГЕРБ възвръща електоралната си преднина при намаляване на относителната тежест

...
ГЕРБ възвръща електоралната си преднина при намаляване на относителната тежест
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ГЕРБ задмина БСП с 4.5%

ГЕРБ възстановява електоралната си преднина при понижаване на относителната тежест на Българска социалистическа партия. Това демонстрират данни от последното изследване на " Алфа Рисърч ", представени от news.bg.

През последните седмици, залагайки на акция на триумфите и на анти-БСП мобилизацията, ГЕРБ съумява да обезврежда в електорален проект вредите от имотните кавги.

Така ръководещата партия приключва акцията с задатък от 4.5 пункта пред Българска социалистическа партия. Дни преди вота ръководещите се употребяват с поддръжката на 31.1% от решилите да гласоподават против 26.6% за Българска социалистическа партия.

В изследването се отбелязва, че социалистите не са съумели да наложат в акцията си нови тематики, отвън тази за предварителните избори.

Общо 58% от бълагрите остават лоялни на партията, на която обичайно симпатизират и са взели решение още преди началото на акцията.

Почти всеки втори интервюиран обаче прави избора си през акцията.15% в последните 2-3 седмици, а още 27% декларират, че последните няколко дни преди вота ще бъдат определящи за техния избор.

Според проучването за последните дни са отсрочили решението си най-вече най-младите гласоподаватели и жителите на огромните градове.

Отбелязва се леко активизиране на гласоподавателите решилите да гласоподават - до 35-36%. Запазва се обаче наклонността към по-ниска изборна интензивност на Евроизборите спрямо националните.

Очаква се до урните да отидат малко над 2.1 млн. души.

Изследването, извършено с аналог на интегралната бюлетина, открива една самобитна " софтуерна загуба " на няколко % от Българска социалистическа партия, които отиват към " Коалиция за България ".

Сформираната към АБВ коалиция завършва акцията с 3.2% измежду решилите да гласоподават, 80% от които са някогашни гласоподаватели на Българска социалистическа партия. Движение за права и свободи приключва като трета политическа мощ с поддръжката на 13.1% от решилите да гласоподават.

Вътрешна македонска революционна организация резервира позициите си от преди месец и с 6.0% от твърдо решилите заема четвъртата позиция. Сериозната конкуренция в тази ниша от Воля. Марешки притегля вниманието на част от някогашните гласоподаватели на Обединените патриоти.

" Воля " приключва акцията с поддръжка от 4.9% от твърдо решилите да гласоподават и значителен дял евентуални симпатизанти, оставили решението си за последните дни.

Сред колебаещите се до последно са и десните гласоподаватели, които са съществена електорална база на " Демократична България ".

В края на акцията обединяването сред ДСБ, " Да, България " и " Зелено придвижване " получава 4.2% поддръжка измежду решилите да гласоподават.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР