ГЕРБ ще спечелят поне с 5 процента преднина предстоящите парламентарни

...
ГЕРБ ще спечелят поне с 5 процента преднина предстоящите парламентарни
Коментари Харесай

Георги Марков: Обявеното проветряване в листите на ГЕРБ беше грешка

ГЕРБ ще завоюват най-малко с 5 % преднина идните парламентарни избори, предвижда в ефира на Дарик радио някогашният парламентарен арбитър и сегашен народен представител от ГЕРБ Георги Марков. По думите му успеха ще е морална премия за Борисов, макар че имало амортизиране в ГЕРБ от дългото наличие на партията във властта.

Според Георги Марков обаче не е изключено победените партии да се опитат да създадат кабинет, което съгласно него ще докара до вид „ избори до дупка “.

Георги Марков дефинира като неточност анонса от страна на управлението на ГЕРБ за „ проветряване “ в листите на партията, тъй като това показвало пренебрежение към актуалните депутати. В ПГ на ГЕРБ не мирише, извънредно неверно беше така наречен проветряване на листите на ГЕРБ, означи Марков.

Въпреки че наскоро самият Марков разгласи, че не желае да е депутат, преди дни той заяви, че още веднъж ще бъде в листите на ГЕРБ след персонална молба на Бойко Борисов в телефонно позвъняване.

„ Съгласих се да бъда в листите само и единствено поради позвъняването на Борисов. Тази година с него вършим един празник, без да сме гаджета – ние сме мъже, не сме от третия пол, само че след 25 години другарство, когато един другар ти каже нуждая се от теб да си в листите, аз какво да кажа?!? “, разяснява в изявление за предаването „ Реактивно “ Георги Марков.

„ Думите му бяха „ Аз те почитам, почете ме и ти “ и по тази причина се съгласих. А в кои листи ще съм, допускам, че ще съм в софийска, аз съм от гражданската квота “, добави той.

„ Това, което аз предвиждам за изборите е, че Борисов ще завоюва с пет %. Мисля, че на 5 април сутринта всички европейски, в случай че не и международни организации, ще разгласят новия европейски първенец по политически победи. Той ще се споделя Бойко Борисов – ще има с една повече победи от Меркел и с една повече от Орбан “, предвижда Георги Марков.

„ Задачата на Борисов е да завоюва тези избори, тъй като след 20 години в държавния живот на България, към този момент над 10 години водач на ГЕРБ това за него ще е огромна морална премия “, съобщи той.

На въпрос не е ли здравословно и за Борисов и за ГЕРБ да останат на аварийна пейка за най-малко един мандат, Георги Марков призна, че властта изхабява в действителност.

„ Има амортизиране в ГЕРБ заради дългото ръководство – три пъти към този момент той ръководи, цялата локална власт е на ГЕРБ с дребни изключения, само че Борисов през 2021-ва не е Иван Костов от 2001-ва. Аз почитам и Борисов и Костов – считам, че това са двамата най-силни министър председатели на прехода “, разяснява депутатът от ГЕРБ.

„ Срещу Костов обаче през 2001 година се яви такова политическо цунами, каквото Европа не познаваше. Симеон Сакскобургготски пристигна и като прахосмукачка забърса всички партии без етническите региони, завоюва 2 милиона гласа. Днес освен няма вълна, ами всичките тези дребни партии са всичките до една млади партии със остарели играчи – една часто т тях са някогашни министри на Борисов като Христо Иванов и Цветан Цветанов, Мая Манолова беше омбудсман и така нататък “, изясни още Георги Марков.

Изключително огромна политическа неточност и извънредно грозно беше така наречен „ проветряване “ на листите на ГЕРБ, разяснява обаче депутатът.

„ Не се усещам обиден от това проветряване, тъй като съм постигнал задоволително доста в живота. Но не можеш на едни депутати, които са ти вярни до гроб, с помощта на които ти си на власт, тъй като ти осигурават на гроб, да приказваш за проветряване “, изясни Марков.

И беше безапелационен: „ Не мирише в ПГ на ГЕРБ. Разбира се, че би трябвало да има обновяване, несъмнено, че няма безконечни депутати, само че по този начин с хора не се прави! “.

Според него управлението на ГЕРБ и персонално Борисов би трябвало да намерят метод да си вземат сбогом поотделно с всеки народен представител – без значение дали ще повтаря мандата или няма да бъде повече депутат. “Това е моя рекомендация, пък да вършат каквото желаят “, добави Георги Марков.

„ Това беше отблъскващ лаф „ проветряване “. Оттам го закачих и това с „ вентилаторите “ – няма положителни вентилатори в ГЕРБ, при Борисов няма положителни вентилатори, сподели още той. Допълвайки на въпрос, че няма персонален спор с Георги Харизанов и Деница Сачева.

Георги Марков предвижда, че партията на Слави Трифонов ще бъде трета по резултат на вота. „ Не единствено тъй като има шоу и ще обере някакъв протестен избор, макар че няма свежестта на ранния Жорж Ганчев, само че вън от шоуто, само че неговото мото „ Няма такава страна “, не е без съображение. Няма такава страна, в която президентът размахва пестник и да наскърбява депутати и министри “, съобщи Георги Марков.

Запитан обаче има ли страна, в която министър председателят цяла година не стъпва в Народно събрание, Георги Марков изясни, че съгласно него Борисов би спечелил доста от парламентарния надзор.

„ Той може да се яви на парламентарния надзор с джипката и да покаже какво е направи. По-голяма реклама от парламентарната естрада да обясниш какво си направил, би трябвало де се учи от Орбан, той всяка седмица е на парламентарен надзор и им къса нервите “, разяснява депутатът.

На въпрос той призна, че от парламентарна република България е станала държавна република. Но не вижда повода в Бойко Борисов и ръководството на ГЕРБ, а в изборната система. Пропорционалната система и 4-процентния предел за влизане в Народно събрание освен на партии, само че и обединения ни докара до това, разяснява Георги Марков.

Георги Марков дефинира като „ голяма политическа неточност “ и „ изключителна политическа безнаказаност “ решението на президента Румен Радев да насрочи изборите на 4 април.

„ За пръв път вършим избори по време на биологична война. Това, което става сега с ковид в Чехия, Словакия, Австрия и Унгария е злополука. Ако това се случи в България, няма да можем да проведем изборите “, разяснява още депутатът от ГЕРБ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР