ГЕРБ-СДС успя да спечели над 2/3 от избирателните райони в

...
ГЕРБ-СДС успя да спечели над 2/3 от избирателните райони в
Коментари Харесай

ГЕРБ мачка в 24 района, „Промяната“ превзе само два

ГЕРБ-СДС съумя да завоюва над 2/3 от изборните региони в страната – 24 от общо 31. Това демонстрират данните на ЦИК при 100% обработени протоколи от секциите. „ Продължаваме промяната “ (ПП) се пребори за доверието единствено в два от тях, а Движение за права и свободи – в пет.

Политическа партия сграбчи вота на жителите в 23-ти и 24-ти МИР, а Движение за права и свободи надлежно в Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Втори подред избор Българска социалистическа партия остава без победа в даден регион. Тя изостана на пето място след „ Възраждане “. Партията на Костадин Костадинов я изпреварва в 11 от изборните региони, което демонстрира, че скокът в утвърждението към групировката не се дължи единствено на гласовете от чужбина, само че и на тези в страната. Опозиционната реторика на „ Възраждане “ им даде 14 места от горната страна в Народното събрание спрямо предходния.

Освен тях и ГЕРБ има още една партия, която усилва броя на депутатите си. Това е „ Демократична България “ (ДБ), където от 16 скачат на 21. Благодарение на това Демократична България печели мандат в Кърджали, стана ясно от данните, предоставени на „ Телеграф “ от специалиста Даниел Пейчев. Така ГЕРБ остава без човек от района, а Цвета Караянчева още веднъж не съумя да откри място в Народно събрание.

По традиция Движение за права и свободи взима останалите 4 мандата от региона, а 5-ият се разпределя съгласно най-големия излишък на вота. През предишния ноември шанс е имала „ Възраждане “, а на изборите през юли 2021 това място е отишло при Има Такъв Народ. Движение за права и свободи обаче съумява да открадне мандат от Българска социалистическа партия в Кюстендил. Там левицата остава без собствен представител изобщо.

Резултатите демонстрират още, че в Пловдив -град и Русе ГЕРБ-СДС са отмъкнали успеха от Политическа партия на косъм. Там разликата сред двете обединения е по 1%, което се равнява на 330 – 340 гласа. За сметка на това ГЕРБ е на безапелационна преднина пред Политическа партия в Габрово, Костендил, Ловеч, Перник, Сливен и София област. В Перник от Политическа партия бяха заложили на някогашния вътрешен министър Бойко Рашков, само че там те изостават двойно – с над 7000 гласа по-малко от първия. Според данните Движение за права и свободи е втора мощ в други 4 региона, а „ Възраждане “ се издига трета в 7 изборни региона. Най-доброто показване на Демократична България е в два от столичните региона – 23-ти и 24-ти МИР. „ Български напредък “ съумява да прелее към себе си мандати от съвсем всички обединения.

Крайният период за оповестяване на резултатите от Централната изборна комисия (ЦИК) е четвъртък, само че представителят на комисията Цветозар Томов изясни, че може би ще създадат това по-рано. До урните са отишли към 2,5 млн. души, което е най-ниската изборна интензивност на парламентарен избор от няколко десетилетия. Причината – тече наново въвеждане, по-късно съпоставения и най-после разбор на несъответствията. След като Национален статистически институт разгласи резултатите от преброяването, ЦИК ще вземе тези данни при определянето на мандатите при нов избор.

Два пъти повече са гласувалите с „ Не поддържам никого “ на последния избор. Това са създали тъкмо 87 553 души в цялата страна, до момента в който на изборите 2 в 1 през предишния ноември това са били 35 745 индивида. Горе-долу толкоз са били и през юли. По закон тези гласове се зачитат като действителни, само че не се регистрират при установяване на резултатите от парламентарния избор, с цел да не се подвига изкуствено 4-процентовата преграда за влизане на партии и обединения в Народното събрание, което би ощетило дребните политически обединения.

Този избор е значим единствено за президентските избори, защото се брои при установяване на изборната интензивност, а от нея зависи дали може да бъде определен президентът още на първи тур. По създание той се смята от анализаторите като тип протестно гласоподаване, защото с него споделяме, че не харесваме никоя от обединенията.

Певицата Луна Йорданов съумя да събере поддръжка единствено от 252 индивида. Тя се кандидатира като самостоятелен народен представител от 25-и МИР в София. Тя обаче е събрала по-малко гласове от Цветан Атанасов, който се кандидатира от Варна и събра 312 гласа. Луна влиза в политическата борба за следващ път. Тя бе кандидат за президент и стола на държавен глава през ноември 2021 година Тогава със своето вице съумяха да завоюват 21 733 гласа, което бе под 1%.

В деня на изборите са получени 135 сигнала за нарушение на изборното законодателство, а формираните производства са 6. Това демонстрират данните на Министерство на вътрешните работи. Полицаите са оказали подпомагане в общо 32 секции. Само в изборния ден от звената „ Български документи за идентичност “ са издадени общо 400 удостоверения. На собствен ред от прокуратурата рапортуваха, че от началото на акцията са формирани общо 759 преписки и 72 досъдебни производства. Най-голяма част от тях са в София – 30, по 13 са във Варна и Велико Търново и по 8 в Пловдив и Бургас.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР