ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложенията на финансовия министър Асен Василев за

...
ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложенията на финансовия министър Асен Василев за
Коментари Харесай

Кирил Петков: Няма кризисна ситуация със здравния министър, Хинков няма да дава оставка

ГЕРБ-СДС ще поддържа предложенията на финансовия министър Асен Василев за бюджета и за измененията в данъчните закони. Това разгласи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов пред кореспонденти. Договорката е била реализирана в сряда, посочи той, като в това време отхвърли от партията му да са възнамерявали да бойкотират съвещания на Народното събрание отвън разискването на измененията в Конституцията.

„ Асен Василев пристигна през вчерашния ден, направихме корекциите, които искахме, през днешния ден ще гласуваме данъчните закони. Това, което му дадох обещание е 15% нарастване по европейска инструкция да го подкрепим, макар съпротивата на част от нашите депутати “, изясни водачът на ГЕРБ.

Борисов изиска от ПП-ДБ да поддържат предлагането им за преустановяване на дерогацията за съветски нефт от 1 януари следващата година: „ Мисля, че би трябвало още веднъж стъпим на това, което сподели Европейската комисия, колкото може най-скоро. И никога Политическа партия и Демократична България, двете партии, не трябва да се тормозят, в случай че тя влезе незабавно. Гарантирам, че, в случай че влезе незабавно, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си. Ако мръдне, давам оставка от партията ", сподели Борисов, представен от БНР.

Лидерът на ГЕРБ предложи шефът на „ Пирогов “ да бъде изслушан в парламентарната здравна комисия, с цел да може всички парламентарни групи да зададат своите въпроси и да схванат обстановката. Той се причисли към апелите за оставка на здравния министър Христо Хинков.
Василев не е желал оставка на Хинков
На друго мнение обаче бе съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков, който разгласи пред кореспонденти, че „ всяко решение за уволняване или предопределение на министър би трябвало да бъде взето от премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел и след среща на водачите на обединенията, подкрепящи кабинета “.

По думите на Петков финансовият министър Асен Василев не е желал оставката на здравния министър. " Подкрепям думите на Асен Василев, че всеки министър би трябвало да носи отговорност за дейностите си. Той (Василев – б.р.) сподели, че в случай че бюджетът не бъде признат, ще подаде оставка. Той за други оставки не е приказвал. Истината е, че нито едно решение не се взима от ПП-ДБ без всички водачи дружно да завършват крайните решения. Опитват се да се сътвори някаква спешна обстановка – няма такава ", сподели Петков. Той от своя страна изиска ГЕРБ-СДС да поддържат тяхното предложение за преустановяване на дерогацията от 1 март.

" Защо на 1 март? По една доста значима причина. Защото знаете, че да се понижи съветският нефт от нула до 50 лишава немного време. Но от 50 до нула лишава време. Второ, българската страна би трябвало да е подготвена с екип, който да може да бъде в подготвеност, в случай че би трябвало да се влезе в рафинерията и да може да се оперира. Трето, доста е значимо за българските жители договорите, които се подписват, които са с неруски нефт, да не вдигнат цената на бензиностанциите ", уточни Петков.
" Няма да се отдръпва "
„ Няма да подам оставка. Бих я подал тогава, когато ми бъде поискана от премиера, който ме е назначил и бъде гласувано от Народното събрание, който ме е излъчил като част от държавното управление ", съобщи здравният министър проф. Христо Хинков, представен от Българска национална телевизия.

По думите му няма съображение той да си подаде оставката. " Това, което би трябвало да направя, съм го направил. Ако аз не направя тези стъпки с отчета и с всички открити нарушавания, аз съм отговорен, мога да съм в положение на занемареност във връзка с " Пирогов ". Нарушенията са съществени, има 3 разнообразни проблема по отношение на публични поръчки, които са за към милион, които не са извършени ", добави проф. Христо Хинков.

Той разясни, че има и други нарушавания в отчета, свързани с медицински действия, само че те не са толкоз основни и могат да се открият и в други лечебни заведения. " Да се приказва, че " Пирогов " е на облага е пресилено. Възелът " Пирогов " ще се развърже, когато приключат всички инспекции и се вземе дефинитивно решение, това е работа и на съда, аз ще се съобразя с решението на съда. Ще се срещна с Медицинския съвет на " Пирогов " в министерството или в болничното заведение, с цел да си изясним позициите. Нямам нищо персонално към доктор Димитров, всичко е въз основа на одитния отчет. Надявам се, че Константин Димов към момента има желание да бъде шеф на " Пирогов ", сподели още проф. Христо Хинков.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР