ГЕРБ-СДС предлага пенсиите да се увеличат с 15 процента от

...
ГЕРБ-СДС предлага пенсиите да се увеличат с 15 процента от
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС предлага 15% ръст на пенсиите от 1 юли

ГЕРБ-СДС предлага пенсиите да се усилят с 15 % от първи юли, без преизчисляване през октомври, и до края на годината да се изплаща добавка от 60 лв.. Предложенията за промени в бюджета на Държавното публично обезпечаване са направени преди второто четене на законопроекта, заяви БНР. До края на утрешния ден е срокът за нови оферти по обсъжданите текстове преди окончателното им приемане от пленарната зала.

Мотивите на вносителите да изискат 15% нарастване на пенсиите от 1 юли е изпреварващо компенсиране на средногодишната инфлация за възрастните хора.

Ако това предложение се одобри, минималната пенсия ще доближи 430 лв., оптималната ще стане 2000 лв.. Предлага се този размер да се резервира до края на годината.

От ГЕРБ-СДС стимулират и запазването на добавката към пенсиите от 60 лв. с нужда от спомагателна поддръжка за приходите в изискванията на нараснала инфлация. Подчертава се, че по този метод няма да се " замърси приходът от пенсия, като към него автоматизирано се прибавят 60 лв., както оферират ръководещите ".

Опозицията не желае да се прави осъвременяване на пенсиите от октомври, както се залага все още в измененията. Предлага се да се направи разбор на пенсионната система и да се одобряват консенсусни промени, които да са устойчиви във времето като механизъм.

Един милиард и 332 милиона лв. в допълнение за втората половина на годината ще костват предлаганите промени от ГЕРБ. В това число са и 732 милиона лв. за изплащането на добавката от 60 лв. до края на годината.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР