ГЕРБ предпочете да говори за вота пред журналисти, вместо в

...
ГЕРБ предпочете да говори за вота пред журналисти, вместо в
Коментари Харесай

Дебатът по вота на недоверие към кабинета - почти без дебат


ГЕРБ избра да приказва за вота пред публицисти, вместо в пленарна зала, сн. БГНЕС

По-малко от час и половина отдели Народното събрание на дебатите по вота на съмнение за неуспеха на държавната политика в бранш ″Сигурност″, импортиран от Българска социалистическа партия. В разискванията по желаната оставка на кабинета съвсем не се включиха представители на ГЕРБ, като се изключи две няколкосекундни изявления на Менда Стоянова и финансовия министър Владислав Горанов.

За разлика от други вотове на съмнение, това бе първият, който съвсем не бе разискван всъщност. На процедура по тематиката бе само встъпителното изявление на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Последвалата замяна на реплики в пленарна зала бе най-вече сред Обединените патриоти и Движение за права и свободи, които изпаднаха в обичайното и положително познато несъгласие на тематика ″национализъм и ксенофобия″.

След като минаха няколко изявления, шефът на Народното събрание Цвета Караянчева попита три пъти дали има искащи да вземат думата. Тя не получи поръчки и побърза да разгласи, че приключва дебата. Последваха бурни овации на депутатите на Българска социалистическа партия, които от местата си подвикваха на ГЕРБ, че не желаят да защитят държавното управление. Социалистите явно чакаха представител на ръководещите да направи изявление, което обаче по този начин и не се случи.

Веднага по-късно ″дебатът″, който трябваше да се състои с политически причини в пленарна зала, се изнесе в коридорите на Народното събрание, където ръководещите избраха да приказват пред медиите.

В зала те не дадоха отговор на нито едно от обвиняванията на Нинова.

Аргументите на Нинова

Тя започва изявлението си предстоящо с поредицата бягства от пандиза в последните няколко месеца. ″Започваме дебата по вота на съмнение на тематика " Сигурност ", когато преди малко задържан е избягал от втория етаж на Районното ръководство на полицията в Пловдив″, сподели Нинова. След което прикани министъра на вътрешните работи Валентин Радев беглецът да бъде заловен до края на дебата, до момента в който не е пуснал брада и не се е укрил.

″Управляващите приватизират бранш " Сигурност ", като го трансферират в частни ръце″, сподели Нинова. Тя напомни, че в предизборната стратегия на ГЕРБ са обещани още 6000 служители на реда и да има полицейско наличие във всяко обитаемо място. Според нея до момента са назначени 1000 служители на реда, а поради липса на мотивация са напуснали 2000.

Лидерът на Българска социалистическа партия подлага на критика и ограниченията в местата за изтърпяване на санкции и отнемане от независимост. " От най-охранявания затвор двама рискови нарушители бягат през централния вход измежду бял ден и ги преследва единствено чистачката. Разбира се, два месеца Министерство на вътрешните работи ги търси ", сподели Нинова и напомни, че те са се ″изпозастреляли в Ботевград″.

Тя съобщи, че незаконната несръчност на управлението на Министерство на вътрешните работи " демотивира служители на реда и надзиратели ". А служителите на реда са " даже без хартия в принтерите ". Според нея те напущат, тъй като са демотивирани от държавното управление.

" Цигани в Ботевград бият безусловно безнаказано служители на реда ", разяснява още Нинова във връзка случая от събота.

Тя напомни влезлите без обикновена инспекция у нас чужденци, откакто Гранична полиция напусна постовете си на Терминал 2 на софийското летище.

Лидерът на Българска социалистическа партия също уточни, че гордостта на ГЕРБ са пътищата. България обаче била на 93-то място по качество на пътищата, като преди нас са Танзания, Алжир, Мали, Армения. Нинова посочи, че съгласно ОЛАФ в българските митници се правят измами. По време на изявлението зад нея вървеше мултимедия. В един миг на екрана се появи министър председателят Борисов, до момента в който дава изказване пред публицисти. Шефът на Народното събрание Цвета Караянчева прикани Нинова говорът на премиера да бъде спрян.

" Все бяхме виждали цензура над опозицията, само че да цензурирате премиера... ", отговори ѝ Нинова.

" Кой оказва помощ на наркотрафикантите, кой толерира мутренски групировки ", попита незабавно по-късно водачът на Българска социалистическа партия, припомняйки, че по думите на Валери Сименов един министър толерирал наркотрафика, а различен – мутренски групировки. Според нея тези думи на Валери Симеонов значат, че несигурността, неустойчивостта и престъпността седят на масата в Министерския съвет.

Две реплики

Менда Стоянова (ГЕРБ) репликира Нинова с думите, че измамите, разкрити от ОЛАФ, са почнали от други европейски страни. Нинова пък напомни думите на основния прокурор Сотир Цацаров, че системата в митниците разрешава операция, от която няма следи.

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че " системата БАЦИС няма нищо общо със ситемата БИМИС, за която ОЛАФ приказва ". Според него Нинова по този начин ѝ не е схванала това. Лидерът на Българска социалистическа партия отговори, че по този метод Горанов е признал, че и двете системи са пробити.

След късата замяна на реплики, която бе и съвсем единствената, в която ГЕРБ влязоха, думата взе водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

″Подкрепяме вота на съмнение, тъй като управническият модел генерира напрежение и е източник на неустойчивост и несигурност″, сподели той пред депутатите.

Традиционният конфликт Движение за права и свободи - Патриоти

" Знаем, че този избор няма да успее. Но ще кажа на тези, за които това е единствено аритметика – не подценявайте политическия резултат на този мощен либерален инструмент. Не бързайте да се радвате. Движение за права и свободи ще поддържа този избор. Защото не можем да стоим безучастни, когато държавното ръководство безпомощно разчита на хаоса, когато държавността ерозира, когато публичното напрежение е на градус, когато демокрацията е в заплаха, когато става дума за бъдещето на всички български жители ", сподели Карадайъ. Той не пропусна да каже за следващ път, че присъединяване на " патриотите " в ръководството на страната е нездравословно за национална сигурност, която ксенофобията ерозира.

По традиция Карадайъ посочи ″заслугата″ за българския етнически модел на ″неговия основател доктор Ахмед Доган″. След което Карадайъ прикани партиите да се обединят към националната сигурност.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък реши да иронизира Мустафа Карадайъ и разгласи, че думите му били ″много нравствени″, като писмата от ″Сенека до Луцисий″ (шефът на правната комисия явно визираше ″Нравствените писма″ от Сенека до Лицилий),

″ДПС ще разиграе етническата карта по най-свирепия метод за това, че не е във властта. Ще подхващат дейности, които ще бъдат радикални. Това ще бъде скоро и всички би трябвало да бъдем подготвени за този миг ", отговори Павел Шопов от " Обединените патриоти″, без да изяснява какво има поради, само че в последна сметка заключи, че Движение за права и свободи са нездравословни за националната сигурност.

Оттам нататък предстоящо вотът на съмнение се трансформира в обичайния спор сред националистите и Движението за права и свободи.

Марешки и дупките

Междувременно стана ясно, че депутатите от " Воля " ще бойкотират дебатите по вота на съмнение, тъй като множеството от тях са във Варна за акция на водача им Веселин Марешки за запълване на дупките по пътищата. Представител на партията разгласи от парламентарната естрада, че приказките в Народното събрание не оказват помощ на никого и по-добре депутатите да отидат и да вземат решение проблемите на хората на място – както Марешки с дупките.

″Искате да сте потребни с Марешки? След като запълните дупките – дано Марешки иде в пандизите, там няма чистачки, или да шие униформи на служителите на реда. Депутатите не са потребни да пълнят дупки″, сподели от своя страна Крум Зарков от Българска социалистическа партия. ″Не знам дали знаете какво прави Министерския съвет, чиято оставка желаеме, само че сигурно не знаете какво прави парламента″, добави той, обръщайки се към " Воля ".

В последна сметка това бе и последното изявление в пленарната зала. След което дебатът бе закрит, а гласуването, планувано за петък заран.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР