ГЕРБ обича реда и дисциплината, а БСП иска да влезе

...
ГЕРБ обича реда и дисциплината, а БСП иска да влезе
Коментари Харесай

Заради дисциплината ГЕРБ подкрепи закона срещу прането на пари, БСП щяла да е патолога на проекта

ГЕРБ обича реда и дисциплината, а Българска социалистическа партия желае да влезе в ролята на патолог. Това се разбра от полемиката в правната комисия в Народното събрание, която с 12 гласа " за " и 6 " въздържал се " поддържа на първо четене напълно нов закона против прането на пари. Законопроектът беше направен от взаимна работна група на ДАНС и Министерство на вътрешните работи, а в претекстовете бе записано, че са нужни голям брой и основни промени и по тази причина е възприето да се създаде план на нов Закон за ограниченията против изпирането на пари, който да анулира в този момент настоящия.

Той бе показан на народните представители от Евгени Евгениев - шеф на дирекция " Финансово разузнаване " в ДАНС.

Депутатите от левицата се въздържаха не, тъй като няма потребност от този закон, а тъй като има потребност от доста ремонти в предложенията, съобщи Крум Зарков. Той изясни, че законът е признат през 1998 година и от този момент е променян над 30 пъти. По думите му планът е изтъкан от забрани. Отбеляза обстоятелството и, че към него има 14 мнения с рецензии на стопански оператори, застрахователи и други, които работят с огромни суми пари. Разбирайки потребността от промяна, Българска социалистическа партия няма да се опълчват на плана, а ще влязат в ролята на патолози, изясни още Зарков. Накрая той насочи и една другарска по думите му задявка, че се радвал, че и този законопроект идва още веднъж от Министерския съвет в този му мандат.

Според Филип Попов (БСП) законопроектът излиза много оттатък европейската инструкция, която би трябвало да транспонира в българското законодателство. Той изрази опасенията си да не стане законът от подобен за битка с финансиране на тероризма в политическа бухалка. Попов имаше и въпроси и забележки към употребяваните дефиниции в закона като инцидентни интервенции и покупко-продажби, номинален шеф и други Евгениев му изясни, че инцидентни били инцидентни финансови интервенции, при които няма служебни връзки сред страните. А номинални шефове били тези на офшорните сдружения да вземем за пример, при които те нямат надзор и на процедура не вземат решения.

Данаил Кирилов (ГЕРБ) съобщи, помни приемането на закона през 1998 година Обясни, че тогава е бил юрист и един от противоречивите моменти в него е бил обстоятелството, че юристите са задължени лица по закона да издават информация при подозрителен генезис на пари на техни клиенти. Дискусията тогава била дали правните бранители ще станат доносници или не. Той означи, че активността на юристите е напълно частна, за разлика от нотариусите и частните правосъдни реализатори, които въпреки и " на частно " извършват държавни функционалности. С неодобрение Кирилов означи, че и в новия законопроект юристите са задължени лица, само че разгласи, че партията му ще го поддържа, тъй като обичали дисциплината и реда.

Малко преди гласуването Емил Димитров - Ревизоро от Патриотите попита на смешка дали католическите институции ще би трябвало да дават информация за съмнителни пари, за които схванат или ще може да се изповядване. Кирилов му отговори, че въпреки всичко спортните клубове са включени и разясни, че изявлението на Ревизоро е поради спор сред двамата по различен закон - този за вероизповеданията.

Главната смяна в плана е

разширението на кръга от хора, които попадат в дефиницията за видна политическа персона, и които подлежат на по-обстойна инспекция. Към тях се прибавят членове на управителните органи на политически партии. Те ще бъдат проверявани с изключение на за произхода на средствата си, а и за източника на благосъстоянието им.
Глоба до 10 млн. лева пък ще грози прикриващите пране на пари
при систематични нарушавания. За систематичен извършител пък се приема задължено по закона лице, което е направило 5 или повече административни нарушавания за една година. За това наказванията стигат до 10 млн. лева за компании и еднолични търговци или до 10 % от годишния оборот на предприятието за миналата година.

Повече за законопроекта четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР