ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България са постигнали съгласие

...
ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България са постигнали съгласие
Коментари Харесай

Ново разбирателство: По-малко членове на антикорупционната комисия и без президентска квота

ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " са постигнали единодушие по измененията сред първо и второ четене на плана за смяна на антикорупционния закон. Това се разбра от изявление на ръководителя на правната комисия Стою Стоев в коридорите на Народното събрание.

Законопроектът на ГЕРБ, а след това срокът за оферти преди второ четене беше продължен от седем на 14 дни. " Успяхме да обеденим сътрудниците от ГЕРБ огромна част от техните оферти, за които имахме терзания, да бъдат ревизирани. Проектът, който ние внесохме, огромна част от предложенията са по отношение на възстановяване на цялостния механизъм на самостоятелност на комисията, по какъв начин се сформира, по какъв начин действат обособените вътрешни звена, тъй че да се подсигурява по-голяма самостоятелност, настрана от това структурната целокупност на ДАНС да се резервира ", съобщи Стоев.

Проектът на ГЕРБ планува Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да бъде разграничена на две, като едната да се занимава с нелегално добито имущество, а другата - с противопоставяне на корупцията. Първоначалните текстове предвиждаха комисията да има седем члена, шестима да се избират от Народното събрание, а един от президента. Прието беше, че ръководителят ще се сменя на ротационен принцип всяка година. Въвежда се нова фигура - на проверяващи инспектори, които да работят по корупционни закононарушения.

От думите на Стоев се разбра, че е реализирана сделка:

Въпреки че Стоев съобщи, че с ГЕРБ са работили дружно по измененията, в Народното събрание са импортирани обособени законопроекти на партиите. В предложенията, качени на уеб страницата на Народното събрание, се вижда, че ГЕРБ не са трансформирали броя на членовете на комисията и те остават 7.

Това е третият подред парламент, който. Досега ГЕРБ твърдеше, че не приема предложенията на служебния министър Крум Зарков и " Продължаваме промяната ", тъй като смяташе за противоконституционно да се вменят проверяващи функционалности на антикорупционната комисия. Впоследствие при внасянето на плановете в правната комисия, стана известно, че ГЕРБ са трансформирали мнението си.

Антикорупционната комисия беше основана в сегашния си тип при ръководството на Бойко Борисов, а партията наложи поредно Пламен Георгиев и Сотир Цацаров за нейни ръководители. Цацаров си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР