ГЕРБ и ОП не отидоха на консултациите при президента Румен

...
ГЕРБ и ОП не отидоха на консултациите при президента Румен
Коментари Харесай

Управляващите не отидоха при Радев за Изборния кодекс, той го нарече бягство

ГЕРБ и Оперативна програма не отидоха на консултациите при президента Румен Радев за промени в Изборния кодекс. Самият Радев ги упрекна, че са избягали от разговора за изборни промени, а ръководещите обявиха, че не виждат смисъл от сходна среща.

На " Дондуков " 2 не се отзоваха нито от управлението на Народното събрание, нито от държавното управление. Дойдоха единствено представители на опозицията, на ГРАО и на Държавната организация за електронно ръководство.

" Промени в изборните правила би трябвало да се разискват в Народното събрание, а не в президентството ", разяснява Красимир Ципов от ГЕРБ. Ципов напомни, че работна група в Народното събрание към този момент разисква промени в Изборния кодекс. Той акцентира, че поръчка за това от страна на ръководещите е дадена още предходната година и в този момент тя е реалност.

" Ние разговора го търсим още след изборите за локална власт, че в Народното събрание би трябвало да се реши този въпрос. Съвсем ясно и изрично декларирахме тази наша позиция. Препотвърдихме я преди края на предходната сесия, че при започване на тази сесия, на тази година ще отправим предложение към политическите сили по какъв начин може да бъде основана работна група, която да реализира вероятния консенсус по тези правила ", добави Ципов.

Той попита риторично - за какво президентът не задава въпроса за какво на тази среща не участва управлението на Българска социалистическа партия.-->

" Решихме, че няма смисъл, тъй като това е следващото мероприятие на президента Радев, което цели само реклама и самореклама ", разяснява водачът на НФСБ Валери Симеонов. Според него не е доста явен смисълът на едно такова разискване. " Напънала се планината и родила мишка, това излезе. Според нас няма никакъв смисъл да участваме на такива медийни мероприятия на президента Радев ", отсече Симеонов.

При Румен Радев се отзоваха единствено от опозицията, само че Българска социалистическа партия не беше показана от партийния водач, а от алените адвокати от правната комисия Крум Зарков и Филип Попов. 
Социалистите още веднъж се оповестиха за въвеждане на същинско машинно гласоподаване, а водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ моли да се опрости Изборният кодекс, с цел да улесни оптимално и гласоподавателите, и участниците в процеса.

" Може Изборният кодекс да се опрости дотам, че да улесни всички - и гласоподавателите, и администрацията. Най-важно е да се съблюдава Конституцията ", разяснява още Карадайъ.

" Всички въпроси,  като технологията на гласоподаване, са второстепенни, в случай че гражданските права са отнети със закон. Ето за какво би трябвало да тръгнем от Конституцията и да подсигуряваме правото на всеки български жител да избира и да бъде избиран ", добави ръководителят на Движение за права и свободи.
Карадайъ уточни, че Движение за права и свободи ще поддържа машинното гласоподаване, в случай че страната го вкара, само че е на безапелационното мнение, че софтуерът и машините би трябвало да са държавни. Карадайъ напомни и партийната позиция на Движение за права и свободи срещу уседналостта, която придвижването преглежда като лишаване на цивилен права.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР