ГЕРБ даде пресконференция, посветена на актуалната икономическа ситуация у нас

...
ГЕРБ даде пресконференция, посветена на актуалната икономическа ситуация у нас
Коментари Харесай

ГЕРБ: За 2 месеца чухте ли нещо смислено от това правителство?

 ГЕРБ даде конференция, отдадена на настоящата икономическа обстановка у нас и ограниченията, предприемани от властта, за подкрепяне на бизнеса посред рецесията, провокирана от пандемията от ковид.  

Бившият обществен министър Деница Сачева съобщи, че на процедура мярката 60/40 е спряла. Подобна е картината с мярката 80/20. Туризмът и ресторантьорството останаха на процедура без подкрепяне на средата на летния сезон, добави тя.

Колегите ще останат в историята с това, че всичките ограничения, които бяха контрактувани с Европа, към този момент не са грантове, а са заеми. Това, което виждаме, е, че бе гръмко оповестена много в детайли една нова мярка. Говорим за една съществуваща мярка посредством Фонда за фондовете до бизнесите да доближат заеми за 2.5 милиарда лв., сподели на собствен ред Лъчезар Борисов.  

Бившият министър на стопанската система означи, че контрактуваните по времето на ГЕРБ ограничения към този момент не са безплатни, а " заеми или грантове, подкрепени посредством заеми ". Преди две седмици беше гръмко оповестена една нова мярка, обещаващ, че до бизнеса ще доближат 2,5 милиарда лева заеми, които нямат потребност от поръчителство. Оказа се, че в огромната си част тези заеми имат потребност от поръчителство ", разясни той.

Според него служебният кабинет се пробва да си присвои постигнатите подпомагания към бизнеса. " Българската стопанска камата декларира, че е изрично срещу решението на държавното управление да трансферира 100 млн. лева безплатна помощ по програмата REACT EU ", цитира той работодателския отрасъл и добави, че пренасочването на безвъзмездните средства ще бъде и към Плана за развиване.  

" Получаваме сигнали, че 70% от средствата за бизнеса още веднъж ще отидат за заеми ", уточни той.

" Именно по тази причина другарски и експертно предлагам Комитетът за наблюдаване, нововъведения и конкурентоспособност да направи договаряне с всички компании, боледуващи сега от икономическата рецесия ", съобщи той. Лъчезар Борисов предложи на служебния Министерски съвет да подкрепи с процедури посредством ББР и частния бизнес, и останалите без приходи българи. 

" Наблюдаваме или закъснение, или прекъсване на извоюваните ограничения. Най-страшното е, че и парите, планувани за възобновяване на бизнеса, ще тръгнат към заемите ", съобщи още той.

Александър Ненков разяснява на собствен ред: " Не е нужно да си ходил до Харвард, с цел да отговориш на един елементарен въпрос. Кое е правилно - че България е " черно място ", че задграничните вложители отбягват страната, че няма работеща правосъдна система, или че 600 компании са чакали това служебно държавно управление, с цел да се отприщят вложения за милиарди? ".

Да, доста е красноречив министърът на стопанската система, приветлив ми е, само че имам възприятието, че цялото държавно управление приказват на хора, които са наивни ".

Лъчезар Богданов съобщи, че при предходното държавното управление сертифицираните вложения са за над 800 милиона лв., а откриването на актуален цех в Пловдив през днешния ден е произлизащ факт от направеното от кабинета " Борисов 3 ".

" Крайно време е служебното държавно управление да спре да се хвали с нашата работа, а да стартира да регистрира своята лична ", съобщи Деница Сачева.

Тя добави, че с равнищата на имунизация в страната и опасността да бъдат изхвърлени ваксини не можем да бъдем оптимисти за това каква есен и зима ни чака и " оптимистичните прогнози " на кабинета може да се окажат нереални.

Александър Ненков означи, че настоящето държавно управление се намира в необикновен " комфорт ", и при едно ръководство на ГЕРБ нямаше да бъде министър след разразилия се заможен скандал. " Ако има героизъм, дано провокира инспекция, с цел да се види дали всичко е тъкмо: " Ако си войник за правдивост, за какъвто се мислиш, самият ти би трябвало да дадеш образец ", съобщи Ненков.

Лъчезар Борисов съобщи,  че е странна оценката на премиера Янев към работата на служебния кабинет и се надява да се видят действителните вложители на настоящето ръководство. 

" Имам възприятието, че се намираме като в изявление за работа и всеки министър е претрупан със задачата да приказва за някакви " жестоки разкрития ". Така е за инфраструктурните обекти, както и за всяка сфера на нашия живот. За два месеца чухте ли нещо свястно от това държавно управление?

Аз персонално не съм чул. Но да ни занимават от заран до вечер с някакви недоказани изказвания, чиито доказателства щели да дойдат " след изборите "...

Защото, когато минат изборите, към този момент няма да има никакво значение. Ако някой се е повлиял от тези внушения, то ще бъде отразено на идващите избори. Това е отговорът ", разяснява Александър Ненков.

Темата за пазаруването на гласовете той разяснява по този начин: " Купуване на гласове и сигнали постоянно е имало в историята. Но това, което прави министърът на Министерство на вътрешните работи сега, е извънредно грозно. Никой вътрешен министър не си е разрешил преди акция да хвърля обвинявания към която и да било политическа партия в чий интерес са купувани гласове.

Сигурно и ГЕРБ можеше по този начин да си хвърлят в пространството... Къде са доказателствата?! Ние имаме информация, че са викани компании, физически и юридически лица, че има анонимни (забележете) сигнали за пазаруване на гласове.

Това са едни ченгеджийски номера, присъщи на страната, само че доста преди 2021 година. Нито един вътрешен министър, отново дублирам, не си е разрешавал да изнася такава информация, тъй като тя въздейства на публичното мнение и въодушевление ".

Деница Сачева означи, че каквито и да са внушенията на вътрешния министър, факт е, че прокуратурата изиска снемане на имунитета на претендент за депутат на за пазаруване на гласове.

Ненков още веднъж акцентира, че е неуместно да бъдат " респектирани " физически и юридически лица по " анонимни сигнали ", че са подготвяли пазаруването на гласове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР