Георги Недялков е определян за най-добрия график на Ботев и

...
Георги Недялков е определян за най-добрия график на Ботев и
Коментари Харесай

Георги Недялков и неговият Ботев

Георги Недялков е определян за най-хубавия график на Ботев и Левски. Ако сте чели като деца книги за двамата ни национални герои, най-вероятно той е създателят на рисунките. Илюстратор на над 300 книги, създател на монументи и барелефи, художник във вестници, списания и филми.
Той обаче не се ограничаваше единствено в креативния свят на графиката, имаше пиетет и към скулптурата. Когато породи концепцията за издигане на монумент на Ботев отвън страната, погледите на сътрудниците му се насочват към него. Още от възпитаник Георги Недялков демонстрира голям интерес към великия български стихотворец бунтовник и неговото дело.
През 1976 година, във връзка 100-годишнината от гибелта на Ботев, Серафим Северняк командирова работещия при него в сп. " Отечество " художник в село Задунаевка, Одеска област, с цел да изследва на място нещата и да се подхващат неотложно стъпки за монументално увековечаване на огромния българин в селото, където е учителствал. В селото открива един българин и краевед - бай Георги Апостолов, който бил събрал забавни мемоари от пребиваването на младия бивш преподавател в Задунаевка... Двамата отиват до бунар, край който преди време Ботев е провел битки с локалните младежи. Ходят и до Одеса, само че за монумент никой там дума към момента не отваря...
В навечерието на 2 юни 1990 година Георги Недялков се озовава още веднъж там, този път придружаван от публицистичния екип на списание " Дружба ". Още с посрещането схващат, че е предоставено на украински ваятел да прави монумент на Ботев. Художникът се завръща наскърбен, само че скромността не му разрешава да се самопредлага. Смята, че това е работа на изявено име, и моли огромния наш ваятел Иван Колев да се заеме. Той обаче е болен, силите не му разрешават, само че съумява да убеди Недялков, че ще се оправи.
Първоначално планът е изработен в цялостен растеж в Москва. В края на април 1991 година го отливат, вършат шаблон и го транспортират в Задунаевка. Там Георги Недялков работи през целия май и на 1 юни паметникът е подготвен. Фигурата в цялостен растеж е висока 2,80 метра. Изградена е от железобетон, само че е добре бронзирана. Пиедесталът, дело на съветска компания, е висок 1,60 метра.
И идва щастливият церемониален ден - откриването на бронзовия Ботев паметник на 2 юни 1991 година Повече от 20 000 българи са се стекли от Молдова и Украйна за възторжено присъединяване в този първи най-български ден, надалеч от родината, отдаден на великия наш предходник. Присъства екип на одеската телевизия.
Но го няма българският дипломат. Няма я и Българска национална телевизия. Няма представители на българското държавно управление. На тях не им е необходим Ботев. Срам и оскърбление...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР