Георги Халачев е майсторът, върнал блясъка на камбанарията към храма

...
Георги Халачев е майсторът, върнал блясъка на камбанарията към храма
Коментари Харесай

Георги Халачев е майсторът, сътворил нов купол за храма в Па...

Георги Халачев е майсторът, върнал блясъка на камбанарията към храма “Успение на Света Богородица “ в пазарджишкото село Паталеница. В навечерието на Рождество в една сложна и смутна година той с непринуден труд е изработил нов купол, който към този момент радва очите на миряните, а на върха му свети изтънчено направен кръст. Помислено е и за още нещо значимо - непокътнато е щъркеловото гнездо, а под него се чете надпис " Паталеница ". 

Георги Халачев не е осъществил самичък богоугодното дело, споделя в собствен фоторепортаж, шеф на локалното ОУ " Константин Величков ". Роля за него имат донорите Йордан Арнаудски и Стоян Стоянов. Вдъхновението да направи нещо в интерес на дребното общественост в родното си място младежът получава от учителя Ангел Ташков, също направил значително за Паталеница. Георги получава цялостната поддръжка на работодателите си, в чиято база създава купола, след това с поддръжка се включват и други хора. Резултатът от общите им старания е налице - селото ще посрещне коледните празници в доста по-красив Божи дом. А положителните им каузи ще продължат и по-късно.

А ето и целия роман на за стореното положително:

В началото на месец ноември 2022 година църквата „ Успение на Пресвета Богородица “ в с. Паталеница се снабди с нов купол на камбанарията, направен от Георги Халачев. Ето какво описа той по този мотив:
„ Винаги съм желал с моите умения да направя нещо значимо за родното си село, да продължа положителните образци като построяването на паметника в центъра, построяването на параклиса. Впечатлявал съм се от тези каузи. Следя и това, което вършиме в учебно заведение. Много оценявам активността на Ангел Ташков. Отдавна имах концепция нещо да се направи с камбанарията на църквата, само че все нещо не ми доближаваше или не беше пристигнал моментът. Докато предходната година Йордан Арнаудски ми сподели: „ Гоше, хайде да направиш купол за църквата! Ние сме взели ламарина. “ Веднага се съгласих. Ламарината беше 8 листа. Набавили са я Йордан Арнаудски и Стоян Стоянов, шефът на погребална организация „ Реа Кибела “ в Пазарджик. Той е към този момент наш съселянин. Пак те двамата подариха средства за ремонта на покрива на църквата. Идеята им беше да се подмени ламарината на остарелия купол, само че аз предложих, че ще е по-добре да се направи напълно нов. Иначе ще стои като кръпка. Трябваше да се бутне и да се направи нещо хубаво. За мен това беше предизвикателство. Имам някакъв опит, само че тъкмо с такава работа не съм се занимавал.
След като взехме решението, откарах ламарините в София. Просто имах няколко ламарини. Работя в София, във компания АВА-М ООД. Работодателите ми са доста читави хора. Попитах ги дали ще разрешат да употребявам базата на компанията, с цел да направя купола. Те незабавно се съгласиха. Получих доста мощна поддръжка от тях, за което съм им доста признателен. Използвах кранове, машини за рязане, за прегъване. Запознах с концепцията си Радослав Велинов, проектантът на компанията. Той също се въодушеви от начинанието. А и за него това беше същинско предизвикателство. Дадох му размерите и той приготви плана на компютър. След това непрекъснато беше край мен, с цел да следи работата. Куполът е облицован със особено титаниево покритие, което е доста крепко и е доста скъпо, а също така имитира злато и поради това наподобява, че като че ли той е позлатен. Ако този купол някой го поръча, то по груби сметки ще би трябвало да се заплати 60-70 000 лева
Аз осигурих персонални средства за този план. Колко са, не знам. За такова начинание не се водят някакви сметки. Колкото е нужно, толкоз съм дал. Средства предоставиха Йордан Арнаудски и Стоян Стоянов. Ние тримата сме главните донори. Голяма помощ оказа компания АВА-М ООД с даването на техника, материали, в допълнение възнаграждение за интервенции, осъществени от друга компания.
Да отбележа, че и участниците в танцова групировка „ Тракийка “ в с. Паталеница дадоха мощна поддръжка. Те осигуриха и заплатиха превоза на купола до Паталеница. Подкрепата от тях беше освен финансова, само че и морална. В процеса на построяването им показвах фотоси, коментирахме. Защото е доста значимо някой да прави оценка работата ти, да те похвали.
Монтажът на купола отново ние го направихме. Момчето с крана не е желало пари. Каза: „ Това е от мен “. И не на последно място да кажа, че Стоян Халачев закупи кръста, импорт от Украйна. Кръстът е висок 1,70 м.
Работата по изработването на купола стартира в края на месец март 2022 година. Частично прекъснахме работа през лятото, заради липса на материали поради войната в Украйна, тъй като от там получавахме ламарината. През август и септември още веднъж започнахме работа. За производството използвахме 20 листа ламарина. Едно от изискванията беше да се резервира гнездото на щъркела. Той е признакът на селото. Позлатените керемидки на купола са към 800 на брой. За тяхната направа също се изискваше доста прецизна работа. Капаците в профил са 72. За всичко май имам към 6 000 - 7 000 удара? Цялата структура тежи 1 100 кг. През октомври тази година куполът беше подготвен.
Сега следва да се обнови и самата камбанария. Йордан е главният мотор, който провежда работата. Той е обезпечил майстори. Обсъждаме сводовете на прозорците да са от гранит, мрамор. Предстоят някои фини настройки на купола. Ще сменим и гредите на камбаните. Планираме за Коледа всичко да е готово. Искаме цялата камбанария по този начин да стане, че като си тръгнеш, да ти се прииска отново да се върнеш.
Правих купола с доста обич, с огромно предпочитание! Гледах всичко да е изпипано! Предимно съм работил след работно време. Понякога съм работил цяла нощ, до 2,3,4 часа. Вечерта, когато бях самичък в завода, съм пял край купола, играл съм хоро, плакал съм по нощите. Ще се веселя хората да го харесат, те са индикацията за това, което съм направил. “
Благодаря на Георги Халачев за предоставените фотоси от процеса по направа на купола.
Разговорът ни продължи пред камбанарията на църквата. Георги описа, че има концепция да с бутне част от зида и да се разкрие цялата камбанария. А мястото към нея да се оформи с цветни треви площи. Предвидено е да се сложи паметна плоча с имената на всички, съпричастни за изработването на новия купол и ремонта на камбанарията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР