Георги Фисински записа името си в историята на волейбола като

...
Георги Фисински записа името си в историята на волейбола като
Коментари Харесай

Балканският шампион по снежен волейбол Георги Фисински: Искаме да участваме на Европейско

Георги Фисински записа името си в историята на волейбола като първият балкански първенец по снежен волейбол.

Той и съотборниците му Никола Лазаров и Вилиан Хаджиев показаха България на първото по рода си Балканско състезание по снежен волейбол, на което страната ни бе и хазаин. Година по-рано тримата завоюваха и републиканската купа, с което заслужиха място в националния тим. С този атрактивен спорт се занимава от едвам 1 година.

Георги е родом от Смолян и в този момент е играч на локалния отбор СКВ Родопа. За първи път влиза в залата на 8 години и споделя, че от този момент това е метод на живот за него. Сега е на съвсем 26 години. Бил е част и от тима на Локомотив Пловдив.

Фински даде изявление за формалния уебсайт на Българската федерация по волейбол след извоюваната купа и показа повече за страстите от шампионата и този спорт на сняг, за бъдещите си проекти и стремежи.

Честита купа! Къде по значителност нареждате златото от Балканското състезание в кариерата си?

Благодаря! От дълго време се занимавам със спорт и имам много оценки. Но дръзвам да кажа, че това за мен е с най-голямо значение, заради обстоятелството, че до момента постоянно съм представял себе си и клубния си тим, а в този момент играхме за родината си. Смятам, че оправдахме доверието, което ни бе гласувано.

Бяхте определени с тима ви да представлявате България в историческото първо Балканско състезание. С какви страсти посрещнахте и изпратихте шампионата?

Много сме щастливи, че бяхме част от надпреварата на полуострова, за което би трябвало да изкажем благодарности на федерацията, че ни даде опцията да представим България. Чувството от успеха е неописуемо. Имаше напрежение до самия завършек на шампионата, което прави успеха още по-сладка и запаметяваща се. Еуфорията е огромна. Радвам се, че завършихме шампионата по най-хубавия метод и оставаме задоволени от постигнатия резултат.

Балканиадата по-специална ли е за вас, поради, че се организира наоколо до родния ви град?

Разбира се, възприятието да играеш пред родна аудитория е ужасно. Респект за почитателите, които ни поддържаха, макар изменящите се непрекъснато атмосферни условия. Щастливи сме от обстоятелството, че тъкмо Перелик бе хазаин на това събитие, защото за нас бе огромен плюс това, че сме приспособени към климата и надморската височина.

Колко време се подготвяхте за шампионата и по какъв начин протече самата подготовка? Все отново е характерно съревнование на сняг...

Нямахме доста време за подготовка поради това, че се състезаваме и в зала и сезонът ни завърши преди броени дни. Искаше ни се да имаме малко повече време за тренировки на снега, с цел да може да излезем още по- готови. Радвам се, че дребното време, което имахме, се оказа задоволително и не повлия на представянето ни. Конкуренцията ни дойде след лагер на сняг и след една много забележителна и добра подготовка. Стараем се да съчетаваме двете неща и да не изоставаме по отношение на другите тимове. Смея да настоявам, че се получава и отсега нататък мислим да се приготвяме на сняг от ден на ден. Снежният волейбол става все по-популярен и се надявам да е по-достъпен и опциите за подготовка да стават повече. В България към момента няма доста кортове, на които може да се тренира. Дори мисля, че за момента, е единствено този на Перелик, за който би трябвало да изкажем признателност на промоутъра на шампионата Кирил Асенов, защото там е единствената ни опция за подготовка. Също по този начин няма по какъв начин да не споменем и да благодарим на клубния ни треньор Иван Фисински за подготовката, както и на община Смолян за изискванията, които ни обезпечават, защото по-голяма част от годината прекарваме в залата и упражняваме там.

Как се решихте да участвате в съревнование по снежен волейбол?

Всичко стана доста непринудено. Миналата година имаше републиканско, за което разбрахме от интернет и взехме решение да се запишем и да опитаме нещо ново, без въобще да знаем ще се оправим ли или не. Тогава изиграхме също много добър шампионат. Другите български тимове бяха на доста положително равнище и се получиха доста забавни мачове, което ни възпламени дотам, че да решим да продължим да се занимаваме с това.

Какви са най-големите провокации, свързани с този спорт?

Най-големите провокации безспорно са непрекъснато изменящите се атмосферни условия. Също по този начин обстоятелството, че за България това е нов спорт, който занапред прохожда и опциите за подготовка са по-трудни. За момента няма толкоз надпревари по снежен волейбол, което прави обиграването и трупането на опит по-трудно. Надявам се отсега нататък да се провеждат от ден на ден шампионати на сняг, с цел да се построи едно високо равнище на снега, както и конкуренцията да пораства непрекъснато.

А какви са най-големите му преимущества?

Чистият въздух и невероятната природа са единствено част от преимуществата на снежния волейбол. Всеки път сътворяваме нови другарства с другите състезатели. А чисто от игрова позиция считам, че снежният волейбол е по-динамичен, защото на терена са по трима индивида и би трябвало да покриват много по-голям периметър, за което се желае огромна експедитивност.

Как се преодоляват атмосферните неволи – слънцето, вятърът, изменящата се снежна завивка... Как въздействат на играта?

Това е непредвидим фактор, против който сме безсилни. Стараеш се да се адаптираш по допустимо най-бързия метод. Безспорно, атмосферните условия се отразяват на играта, само че въпреки всичко от двете страни на мрежата е еднообразно и съперниците би трябвало да се сблъскат със същото.

На Балканското състезание под връх Перелик се изправихте против тимовете на Румъния и Турция? Имаше и втори български тим. Как ви се стори конкуренцията?

Всички тимове бяха в действителност доста добре готови, даже мога да кажа, че ние сме тима с минимум подготовка на снега, защото турският и румънският тим се състезават единствено на пясък и сняг, и целогодишно подготовката им е ориентирана точно за това. Не знам за връзките на другите тимове, само че считам, че при нас е в огромен плюс това, че ние сме съотборници, само че и сме доста положителни другари отвън терена, което ни оказва помощ да имаме един доста добър и обединен колектив. Винаги съм считал другарството отвън терена за огромен плюс, въпреки всичко сме групов спорт и връзките на терена и отвън него са значими. Много по-лесно се играе, когато можеш да се довериш на хората към теб на 100%, за което желая да благодаря на Никола Лазаров и Вилиан Хаджиев. Другия български тим също се показа добре и изиграха много мощни мачове. За страдание, в дребния край не им доближи напълно малко, с цел да се качат на стълбичката за награждаване. Все отново в спорта от време на време би трябвало и доза шанс.

Има ли бъдеще този спорт и вие бихте ли траяли да се занимавате с него?

Виждам интерес към спорта освен от почитатели, само че и от състезатели. Затова считам, че снежният волейбол има бъдеще да се развива и да върви нагоре. Разбира се, отсега нататък считаме да ставаме все по-активни в снежния волейбол и участията ни по шампионати да се усилват. За идната година мислим да участваме във всички шампионати в България и допустимо най-вече в чужбина. Надяваме се да имаме опция да участваме и на Европейско състезание.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР