Георги Димов е кмет на община Божурище за втори мандат.

...
Георги Димов е кмет на община Божурище за втори мандат.
Коментари Харесай

Кметът на Божурище Георги Димов: Имаме средства за много проекти, защото ценим всеки лев

Георги Димов е кмет на община Божурище за втори мандат. Магистър е от УНСС по стопанска система. го потърси за изявление, с цел да опише за финансовото положение на общината, за изпълнените планове и тестванията пред локалното ръководство.

Г-н Димов, годината е към своя край и време за утвърждение на налози, такси и цени на услуги за идната година. Утежнява ли се бремето за жителите на Божурище, какво реши Общинският съвет?
Общински съвет реши по мое предложение, ако прокуратурата нападна наредбата ни за налозите, да променим съответно налог здания. Има правосъдно решение, че променят наредбата ни заради обстоятелството, че има дискриминация, тъй като данъкът е 1 промил за жители и 1,5 промила за юридически лица.
Кое е дискриминационно?
Трябва да са идентични за физически и юридически лица. Общинският съвет одобри таксата да е уеднаквена - 2 промила за жители и компании. А наредбата на Общински съвет до този миг не съответстваше на закона, както и доста наредби на други общини в нашата страна.
Това не е ли съвсем на всички места - дори с доста по-кардинални разлики, примерно 1,5 за физически и над 9 промила за юридически?
Така е, само че би трябвало да е еднакъв. Това направихме ние, както е по предписание на прокуратурата. Дилемата беше, че при нас от 1 промил на 2 се усилва данъкът за жители, а от 1,2 се усилва на 2 за юридически лица. Обясних на Общиннския съвет, че в миг на рецесия, както е в този момент, поради Ковид-19, жители или компании, които се обосноват, че не са работили тази година или идната, налозите ще им бъдат опростени с решение на Общински съвет.
Дали сте им някакъв период, в който да подадат заявление до общината ли?
Това ще го създадем дружно с Общински съвет и когато индивидът Х не е работил - бил той барман, сервитьор или различен, пусне заявление до общинската администрация и потвърди, че не може да си заплати налога, ние ще му го опростим. Същото важи и за юридически лица - заведения, заведения за хранене и други, наранени от рецесията. С това се пазиме, че в миг на рецесия сме вдигнали налозите. Примерно в село Храбърско ръководителят на Общинския съвет заплаща 5,80 лева налог на година. Със завишението ще заплаща към 12 лв.. Казах пред Общински съвет: " Направете сметка, със завишението на налог здания става 12 лева, с които общината действително не може да заплати лампата, която свети до нея, камоли дупки или каквито да е други действия. И постоянно дотираме от града, от разрешенията за градеж в индустриалната зона ".  
Справка в уеб страницата на МФ сочи, че Божурище е измежду 10-те общини в България с най-хубави индикатори за финансова автономия, резистентност и капиталова интензивност, просрочени отговорности, поети задължения и отговорности за разноски в края на третото тримесечие на 2020-та година. На какво се дължат тези индикатори?
Колкото и нескромно да звучи, на положителните ни управнически качества и положителния екип, който съм образувал в общинската администрация. Сами може да се запознаете, че всеки обект, който започваме, като площада, парковете, асфалтираните улици, ги вършим с минимални средства. Разходваме най-малко средства за много огромни обекти. По този метод остават пари за още повече обекти и повече богатства за жителите на общината. Площадът от 12 декара сме го създали за 630 000 лева с Данък добавена стойност. В доста общини са отишли към 2 млн. лв.. Ако по-миналата година съм асфалтирал 1,2 км улици, съм вложил 200 000 лв.. И то освен асфалтиране, а и дупките в цялата община. На доста други места това ще го създадат за 1 млн. лева Харчим малко, вършим доста.
С толкоз занижени стойности, каквито посочвате, по какъв начин ви подават предложения за осъществяване, защото всяка компания желае да направи облага? Едва ли е допустимо това?
Много е просто и е допустимо. Пускаш една процедура и в нея залагаш дребен марж като облага на компанията. Може да не се яви нито една компания. Ще я пуснем повторно същата. Обаче като огледа в електронната платформа ЦАИС ЕОП и компанията Х види, че в този интервал от време има свободни хора и техника, подава оферта. Прави си сметката, че ще изкара малко пари, само че пък служащите ще са заети. Малко е по-добре от нищо. През това време може да взе участие и по други планове, с по-голям марж. При нас ще вземе обекта, ще го създаде. Ние следим да бъде първокласен, само че той си намира претовареност на служащите. Ако сте компанията Х и чакате единствено огромни маржове, в един миг ще сте без работа, хората ви ще чакат заплати, ще се чудите в коя община може да вземете по-голяма облага. В доста случаи имаме по един участник, не по два, три, пет, тъй като маржът е дребен като облага.
Същото ли се отнася и за бул. " Европа ", където има и забавяне?
Закъснението е много огромно. Вчера обясних и на Общинския съвет, че беше даден оптималният период - 90 дни, който не се извърши от компанията. Срокът беше продължен, поради едни гео-клетки за увеличаване на основата в част от улицата, с цел да не пропадне след 3 месеца. След това отново забавиха периода. В момента им текат санкции. Казах и пред Общински съвет, че когато се приключи обектът, ще кажем и какъв брой са санкциите. Това може да направи кметът - да санкции по контракт. Ако може да си избираме компаниите, бих избрал някоя дребна локална компания, с цел да й бъде този обект предпочитан, топ обект. Когато дойдат едни огромни компании, които имат обекти за по 300-400 милиона - автомагистрали, пътища и улици, нашият обект е оставен за най-после. Аз звъня, упорствам, а те споделят: " Да, ще си платим санкциите ". Има неустойки по контракт и те си го четат. Какво мога друго да направя - нищо.
В случая обаче не е по този начин - компаниите в „ Обединение Европа “ не са от огромните, за какво са закъснели?
Мисля, че " Нивел Строй " взе участие по огромни планове и бих споделил, че е една от огромните. Според мен закъснението е евентуално тъй като имат други обекти по други общини и си гледат тези, които им носят по-голяма облага. Нас, като са по-малко пари, ни оставиха за най-после. Благодарим на Господ, че ни даде хубаво време, с цел да приключим тази улица. Почти сме на финала.
Каква е цената на глобата за всеки ден забавяне?
Не е непрекъсната големина - по 100 или 1000 лв. дневно. Тя е % по отношение на изпълнени и оставащи действия. Всеки ден се вършат нови действия и оставащите понижават. Намалява и санкцията. Така е заложен договорът с Държавна фирма " Земеделие " и с компаниите реализатори. Обясних и на Общински съвет, че сумата от тази санкция ще остане във фонд " Земеделие ", няма да може да я употребяваме за нещо друго.
Кога се чака да приключат?
Надявам се до 10-ти януари да сме завършили, тъй като съвсем целият сектор е изработен.
Другите ви осъществени през годината огромни планове?
Пътят Божурище - Костинброд, който свързва двете общини. Проектът е съвършено изпълнен, както и основната улица на Божурище. Неговата стойност беше 1,3 лева с Данък добавена стойност. Средствата са обезпечени с решение на Министерски съвет.
Предвид, че пътят е сред две общини, не е ли държавен и за какво тогава община Божурище е възложител?
Не, пътят си е общински. С решение на Министерски съвет ние разпореждаме процедурата и изпълняваме обекта. Примерно Божурище-Гурмазово-Пожарево е държавен път. Тази година от АПИ направиха премерване, сега проектират и се надявам идната година да асфалтираме и този път. Имаме изработен план за пътя за Храбърско, Пролеша-Хераково и Храбърско-Старо село, за които имам подготвени планове и ще търсим финансиране - пред Министерство на регионалното развитие, новата стратегия на Държавна фирма " Земеделие " или пред Министерския съвет. Друг изпълнен огромен план е по  ПУДООС за рекултивация на общинското бунище в землището на Пролеша и Хераково. В годините то затрудняваше живота на двете села, в този момент е рекултивирано за сумата от 600 хиляди лева с Данък добавена стойност. Пред ДФЗ спечелихме план за облагородяване на дворното пространство в СУ " Летец Христо Топракчиев “ за към 900 000 лв. с Данък добавена стойност. В момента дворът е по този начин, както би трябвало да бъде в една европейска страна.
Готвите ли се за присъединяване с планове по новите правила в бъдещия програмен интервал?
Готвим се за водопроводи, пътища и улици, за саниране на здания, прилежащи пространства - всичко, което е допустимо. И сме с планова подготвеност.
Какви са най-важните ви задания за следващата година?
Да завърша бул. " Европа " - основната улица на Божурище. Ще дадем всичко от себе си, с цел да го приключим оптимално бързо, тъй като от към 4,4 км имаме към 3 км, които са направени. Остава към 1,5 км, които би трябвало да създадем в най-кратки периоди. Ще стартираме цялостна замяна на тръбопровод на кв. " 9-ти септември " в гр. Божурище. Това ще е третият стадий от обекта. Имаме определена компания и подписан контракт. Ще се борим за замяна на цялостния тръбопровод на село Пролеша, на Гурмазово. Надяваме се на утвърждение от ПУДООС. С АПИ да създадем Божурище-Гурмазово-Пожарево, Храбърко-Старо село и Пролеша-Хераково. Също по този начин по подписания контракт да стартираме в ранна пролет създаване на общински пазар в Божурище с план, който всички желаят да създадем - градска социална тоалетна. Пазарът ще напълно нов - с алеи, паркинги и така нататък
Ако може да уточним дължината на бул. " Европа ", тъй като в публичната поръчка е 1,6 км, а вие казахте друго?
1,6 км е финансиран от ДФЗ като план. Имаме общински 300 000 лева с Данък добавена стойност, с които сме създали още близо 500 метра. Отделно имаме още 200 метра, които също се вършат с общински средства. Стават към 2,3 км. Километър и половина ще ни остане, тъй като няма да го вършим до самия край. В посока към Калотина си е нов.
Извън финансирането от ДФЗ други ли са изпълнителите?
По едната поръчка е същото обединяване, а за другата към този момент е различен изпълнителят. Обектът е на три стадия. Не мога да бъда по-конкретен, тъй като тази активност съм я упълномощил на зам.-кмета. Моята битка е да обикалям по институции и да се боря за финансиране и други богатства за общината.
 Започват огромни поправки в община Божурище Започват огромни поправки в община Божурище
Подмяна на водопроводни сектори и асфалтиране на улици ще бъдат осъществени през идната година в няколко села от община Божу...
Много ли са болните от ковид, общината съумява ли да помогне на засегнатите?
Точна численост не мога да кажа сега, само че преди седмица бяха към 100 индивида. Взели сме всички ограничения - стерилизация на всички общински здания, в ОбА и Общински съвет - маски, дезинфектанти, отдалеченост. Дезинфекцираме поликлиниката. Всеки жител, който е пуснал молба към нас за помощ, сме се отзовали, било то с финансова или друга помощ.
Имате ли поддръжката на държавното управление в тези сложни времена?
Да. По мое наблюдаване, когато видят по какъв начин кметовете се борят и работят, постоянно държавното управление се отзовава. 
Докъде се стигна с прокурорското обвиняване против вас за длъжностно закононарушение при продажбата на четирите парцела в Гурмазово?
Имам си юрист, който се занимава със случая. Води се следствие, което е в ход. Не бих желал да давам изказвания, тъй като би трябвало да ги оставим да си свършат работата и прокуратурата, и следствието, и всички останали, които се занимават с тези дейности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР