Георги Божинов, Юрий Асланов и Димитър Дъбов пред Живка Кехайова

...
Георги Божинов, Юрий Асланов и Димитър Дъбов пред Живка Кехайова
Коментари Харесай

Димитър Дъбов пред Zonanews: Дядото създаде партията, Бабата ще я ликвидира

Георги Божинов, Юрий Асланов и Димитър Дъбов пред Живка Кехайова - за ориста на Българска социалистическа партия с новия остарял водач, за моралното проваляне, допустима ли е нова лява партия и кой ще я сътвори, за концепциите и разочарованието, за унижението и самоунижението на делегатите на конгреса.

 Георги Божинов Георги Божинов Източник: Скрийншот/YouTube
Георги Божинов: " Най тежкото е не органзационното, не политическото, а моралното проваляне, което се случи на конгреса. Целият челен ешелон на партията - тези, които участваха в залата, знаят доста добре по какъв начин по авансово направен лист бе направена подписката, която трябваше да гласоподава, че " не установи " оставката на Нинова.

Тези хора знаеха какво са подписали. На тези хора от трибуната Нинова в очите им сподели за какво и по какъв начин подава оставка, а след два часа изиска от тях да гласоподават противоположното. Това към този момент е съпроводено с морално проваляне. Тя ги унизи. Тези хора се самоунизиха и това е най-страшното.

Аз не отидох на конгреса, тъй като предчувствах какво ще стане. Когато видях първите три реда от писмото, подписано от господин Войнов, ми стана явен целият сюжет на конгреса. Два дни преди конгреса на управлението му не било ясно какво значи да " установяват ", или не оставката на Нинова и питали Войнов - не знам от кое място го извадиха този слугинаж.

И този човек споделя, че им дава отговор на питането - чл.31, алинея 7 взема решение въпроса за прекратяването на пълномощията на ръководителя. Тук стопирах да чета и цялата скица ми стана ясна, знаех по какъв начин ще протече конгреса. Защото това с прекратяването на пълномощията е решено на 16 ноември с член 17, алинея 1 от Устава на Българска социалистическа партия.

Там се споделя - в случай че ръководителят почине, или подаде оставка по свое предпочитание - в този миг пълномощията се приключват и се избира заместител. Това, че Нинова наруши устава, не избра заместител, самоназначи се за договарящ, назначаваше... е различен въпрос.

А член 31 приказва за нещо друго - при снети пълномощия той установи този факт и взема решение какво ще се случва с партията при тези условия. Когато видях, евентуално са някакви самозванци, написалите писмото до 50-те индивида, които са управление на конгреса, всичко ми стана ясно.

Направо ме обезкуражи това, че единственият различен претендент за водач на Българска социалистическа партия съобщи, че бил работил с другарката Нинова, познавал я доста добре и бил сюрпризиран от това, което се случи. Ако този човек, който се смята за дораснал за ръководител на Българска социалистическа партия е сюрпризиран, а не е схванал авансово и незабавно какво ще се случи, по никакъв начин не е добре.

Ще прави ли Михаил Миков нова партия в действителност, ще я оглави ли?

Не съм приказвал с него, само че моят разбор и познаването на индивида ми позвлява да кажа следното: в случай че има справедлива нужда от нова лява партия, такава партия се появява. Такъв вид нужди си пробиват път. Ако българското общество има потребност от нова лява групировка, ще я сътвори.

Това не значи, че Михаил Миков ще тръгне да прави такава партия и хора като Пирински, Божинов и други, разочаровани от протичащото се, ще изоставен Българска социалистическа партия и щи тръгнат към нова партия. Инженерни планове, заболели упоритости, ядосани хора - това не може да се случи по този начин. Без нужда в общството не може да се случи.

Михаил Миков, съгласно мен напуща по морални аргументи. Той не може да съвмести своя морал с това проваляне, с това проваляне и на конгреса.

А Вие ще напуснете ли Българска социалистическа партия освен това състояние?

За пръв път на Вас го споделям: не се е родил този социалист, на който аз да му напиша молба, или заявление, че напущам партията. Така че Георги Божинов, съблюдавайки устава, не може да напише такова заявление, само че може да приключи взаимоотношенията си с морално пропаднали хора.

 Юрий Асланов Юрий Асланов Източник: Българска социалистическа партия
Юрий Асланов: Нямам съответни упования за Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия е в рецесия и до момента в който този водач не освободи поста, тази рецесия ще се задълбочава.

Има ли късмет партията да се маргинализира напълно и да изчезне?

Разбира се. Ако няма смяна с водача това ще проличи доста мощно още следващата година при локалните избори, в случай че преди този момент няма други избори.

Има ли задоволително мощни персони в Българска социалистическа партия, които да се опълчват на тези деструктивни процеси?
Има мощни персони, задоволително мощни - не.

Димитър Дъбов: Агонията в Българска социалистическа партия продължава. Наблюдавахме втора серия на еднакъв филм, игран и преди 1,5 години - " Оставката ". Не наподобява нито на водач, нито на един вицепремиер да се пробва да се избавя по този метод.

Според мен бе изработен един доста огромен разход с наемане на хотели, пътувания, зала, да не приказваме за рисковите истории, свързани с коронавирус - депутатите бяха един до различен - къде с маски, къде без... Цялата тази гюрултия беше, с цел да се направи едно нарушаване на устава и да не се одобри оставката на Нинова.

Макар че аз го споделих - като се отвори тълковният речник, излиза наяве, че понятието " установявам " значи определяне на факт. А установяването на факт не се нуждае от гласоподаване. Удостоверяването на обстоятелството е нейната декларация, която тя направи на конгреса, че си поддържа оставката и с това нещата трябваше да приключат.

Избира се заместител и се продължава. Това бе изгубено време и изгубени средства, единствено с цел да се инсценира: " На кого ни оставяш, майчице! ".

Добре, Нинова се избавя по този метод, само че какво става с Българска социалистическа партия?
Ако мога да го кажа нагледно: Дядото сътвори партията, Бабата ще я ликвидира.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР