Геолози установиха, че новия суперконтинент, който ще се формира след

...
Геолози установиха, че новия суперконтинент, който ще се формира след
Коментари Харесай

Формира се нов суперконтинент, който няма да включва Южна Америка и Антарктика

Геолози откриха, че новия суперконтинент, който ще се образува след към 250 милиона години, няма да включва Антарктика и Южна Америка. Статията на откривателите е оповестена в списание Terra Nova.
 
Суперконтинетите се образуват на Земята на всеки няколкостотин милиона години - последния е бил Пангея, който преди 150-220 милиона години се е разделил на Гондвана и Лавразия. Според актуалните понятия е ясно, че ще има нов суперконтинент, само че няма консенсус за това по какъв начин това ще стане.

Някои считат, че Северна Америка във времето ще се присъедими към обединените Евразия и Африка - това ще докара до " изгубването " на Атлантическия океан. Други считат, че Северна Америка ще се реалокира на изток и ще придърпа Южна Америка, което ще докара до " изгубването " на Тихия океан.

В новото проучване, учените построи модел на вискозитета на мантията на Земята, отчитайки познатите досега данни за конвекционалните процеси в нея. В частност, учените взели поради съществуването в мантията на " горещи " зони - региони с висока температура на дълбочина от към 2800 километра под Африка и южната част на Тихия океан. Изследванията демонстрират, че съществуването на сходни зони води до издигане на земната кора с 1-2 километра.

Оказало се, че те са задоволителни, с цел да имат съществено въздействие върху придвижването на тектоничните плочи. Моделирането посочило, че Северна Америка, Евразия, Африка и Австралия ще се съберат в северното полукълбо, до момента в който Южна Америка и Антарктида ще останат на местата си. Геолозите нарекли новата суша Амазия.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР