Генезисът на идеята да създам консултативен съвет към кмета по

...
Генезисът на идеята да създам консултативен съвет към кмета по
Коментари Харесай

Създават консултативен съвет по развитие на градската среда във Варна

Генезисът на концепцията да основа съвещателен съвет към кмета по развиване на градската среда и благоустройството е да консултираме с специалисти и да доближаваме до способени решения във връзка с планирането и построяването на градската среда, да преценяме кое би било най-правилното за Варна решение, да разчитаме на експертни насоки и поддръжка за огромните тематики в устройството на градската среда.

С тези думи се обърна през днешния ден кметът Благомир Коцев към присъстващите на работна среща експерти по устройство на територията и градска среда, която се организира в Община Варна. По думите на инж. Китипов, заместник-кмет по благоустройството, цел в работата на органа, който следва да се сътвори, е да се доближава до положително осъществяване на упоритостите и фантазиите на варненци за съвременен и спретнат град в сходство с най-високите стандарти в екологията, енергийната успеваемост и опазването на околната среда.

Съветът към кмета ще търси качествени оферти и дълготрайни и устойчиви решения за развиването на града. За участие ще бъдат поканени инженери, архитекти, експерти, специалисти по съответните посоки в развиването на градската среда, представители от университетските среди, неправителствени организации, художници, хора от изобретателните промишлености с потвърден опит и принос към подобряването на градската среда във Варна.

Присъствието на експерти отвън структурата на администрацията ще помогне за правене на цялостна експертиза, асортимент на качествени хрумвания, основаване на визии и шерване на положителни практики в дейностите, свързани с инфраструктурното развиване и обновяването на града, аргументира се Коцев. Още преди да стана кмет съм се чудил за какво газим тиня по улиците, за какво няма улична регулация тук-там, за какво няма баланс в застрояването и хармония в решенията за градската среда. Сега, от другата страна, виждам, че няма толкоз огромни разлики във визията ни Варна да е съвременен и изящен град, който умее и да пази образа си, а имаме разнообразни способи и употребяваме разнообразни способи за стигане до решенията. Трябва да върнем доверието на жителите, че общината работи в техен интерес и разпоредбите в градското развиване важат за всички, стана ясно още от думите на кмета. Той уточни, че ще разчита на съвета и при правенето на цялостни визии и тактики за градската среда, като ще се залага на гласност на взетите решения.

На срещата в общината участваха представители на Съюза на архитектите, Камарата на архитектите, Камарата на строителите, Камарата на инженерите в капиталовото планиране, браншови организации, архитекти и инженери. Кметът Коцев заяви желанията си за дълготрайно партньорство и професионално взаимоотношение по въпросите за устройството и планирането на градската среда, само че и за архитектурни, нормативни, естетични решения. Инж. Пламен Китипов акцентира, че се обмисля състав, периодичност на съвещанията и правила за работа на органа, като уточни, че пред специалистите в него ще се слагат за обсъждане и съответни проблеми, по които мненията в обществото не са еднопосочни и са от огромен обществен интерес.

Беше избран координатор от страна на общината, който да приготви първото съвещание на консултативния орган и връзка по тематиките, които да бъдат разисквани.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР