Генетично предразположение към чернодробно заболяване и инфекция с хепатит В

...
Генетично предразположение към чернодробно заболяване и инфекция с хепатит В
Коментари Харесай

Защо Бетовен е оглушал – учени търсят отговора в кичури от косата му

Генетично влечение към чернодробно заболяване и зараза с хепатит В евентуално са измъчвали гениалния Бетовен месеци преди гибелта му, разкриват нови проби.

Екип от откриватели, управителен от Университета в Кеймбридж, проучва кичури от косата на композитора, с цел да секвенира генома му, оповестява BBC. 

Лудвиг ван Бетовен е роден в Бон, Германия, през 1770 година и умира на 56 години във Виена.

Музикалният талант страда от прогресивна загуба на слуха, която стартира през 20-те му години и довежда до цялостна глухота през 1818 година

Международният екип от учени проучва осем разнообразни кичура от коси, съхранявани в обществени и частни сбирки, в опит да хвърли светлина върху здравословните проблеми на Бетовен.

Пет кичура са избрани като " достоверни ". Въпреки това, учените не са могли да открият безапелационната причина за загубата на слуха му.

" Въпреки че не може да бъде открита ясна генетична причина за загубата на слуха, не можем да изключим изцяло такава възможност. ", счита доктор Аксел Шмидт от Института по генетика на индивида към Университетската болница в Бон.

Въз основа на геномните данни екипът прави умозаключение, че стомашно-чревните проблеми на Бетовен не са породени от автоимунно заболяване или нетърпимост към лактоза.

Според водещия откривател Тристан Бег, генетичните рискови фактори, съчетани с високата консумация на алкохол, са съдействали за положението на черния му дроб.

" Макар множеството от съвременниците му да настояват, че потреблението на алкохол е била умерена съгласно виенските стандарти от началото на XIX в., евентуално става въпрос за обилни количества, които са нездравословни за черния дроб ", добавя Бег. " Ако потреблението на алкохол е била задоволително огромна за дълъг интервал от време, взаимоотношението с неговите генетични рискови фактори съставлява едно от вероятните пояснения за цирозата. ", счита ученият.

" Надяваме се, че откакто данните от генома на Бетовен станат обществено налични за откривателите, ще хвърлим още светлина върху цялостното изследване и някой ден ще можем да отговорим на всички въпроси за здравето и генетичните загадки на Бетовен. ", допълват учените.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР