Генетично подобрена гъба, произвеждаща паяков токсин - може бързо да

...
Генетично подобрена гъба, произвеждаща паяков токсин - може бързо да
Коментари Харесай

Създадоха ГМО гъба, която убива маларийни комари

Генетично усъвършенствана гъба, произвеждаща паяков токсин - може бързо да убие голям брой комари, които популяризират малария, демонстрира изследване.
Експеримент, извършен в Буркина Фасо сподели, че популацията на маларийни комари след контакт с гъбата е намаляла с 99% в границите на 45 дни. Изследователите настояват, че тяхната цел не е да отстранен насекомите, а да спрат разпространяването на маларията, заяви BBC пред БГНЕС.
Провеждайки изследването, откриватели от Университета в Мериленд в Съединени американски щати и изследователският институт IRSS в Буркина Фасо в началото разпознали гъбичка, наречена Metarhizium pingshaense, която естествено заразява комарите Anopheles, които популяризират малария. Следващият стадий бил гъбата да се модифицира, като генетичният ѝ код се промени.
" Те са доста податливи, можете елементарно да ги модифицирате генетично, " сподели проф. Реймънд Легер от Университета на Мериленд.
Генетичните промени са довели до произвеждане на токсин, сходен на отделяният от някои паяци, до момента в който убиват инсекти.
" Един паяк употребява своите зъби, с цел да пробие кожата на насекомите и да инжектира токсините, ние сменихме зъбите на паяка с гъбата ", изясни проф. Легер.
Болестта, която се популяризира, когато женските комари пият кръв, убива повече от 400 000 души годишно. В международен мащаб всяка година има към 219 милиона случая на малария.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР