Генеративният изкуствен интелект предизвика огромно вълнение във всяка индустрия, но

...
Генеративният изкуствен интелект предизвика огромно вълнение във всяка индустрия, но
Коментари Харесай

На пазара на труда: AI прави меките умения задължителни за поколението Z

Генеративният изкуствен интелект провокира голямо неспокойствие във всяка промишленост, само че по едно и също време с това и групова паника за загуба на работни места.     “Независимо дали преди малко стартирате висшето си обучение или към този момент работите известно време в някаква сфера, може би се притеснявате, че генеративният AI ще промени пазара на труда и ще нанесе големи провали на кариерните ви проекти, изключително на начално равнище. Вярно е, че генеративният AI ще промени метода, по който работят доста от нас, само че няма смисъл да се борим против това. Възприемането на генеративния AI и усвояването на техническите умения, нужни за работа с него, без значение в коя промишленост ще работите, евентуално са добра концепция ”, пишат в собствен разбор от McKinsey и прибавят:    “Но има и " меки умения " - качества, които ви вършат скъп съотборник и водач, които, без значение от измененията на пазара на труда, постоянно ще ви дадат преимущество и ще ви обезпечат работа: сериозно мислене, интелектуално любознание и еластичност ”.    

Критично мислене 
Нещото, което съгласно специалистите ще бъде незаменимо умеене в този нов свят, е сериозното мислене. Това е " целеустремено, рационално и рефлексивно мислене, когато сте изправени пред комплицирани въпроси и конфликтни обстановки " и включва изследване и слагане под въпрос на догатките, събиране на информация и сливане на всичко това в добре аргументиран мотив, показват специалистите.     Понякога задаването на верните въпроси може да се окаже по-важно от самите отговори, считат от McKinsey и цитират професор Томас Чаморо-Премужич, създател на книги, бизнесмен и психолог, който споделя:    “Докато предприятията и инженерите се концентрират върху това да се уверят, че AI става все по-умен и по-добър, какво би трябвало да вършим ние, когато сме основали технологии, машини и компютри, които могат да вършат всички тези неща? Не знам окончателния отговор на този въпрос, само че мога да ви кажа, че евентуално той не е да се взираме в екрана или телефона си през по-голямата част от деня, да кликаме върху полета и да реагираме на алгоритмични рекомендации, с цел да образоваме същия този изкуствен интелект да става още по-добър. "    

Интелектуално любопитство  
През 2019 година чиновници, студенти и възпитаници седяха в конферентни зали или класни стаи и подвигаха ръка всякога, когато не схващат нещо, не знаят отговора или просто желаят повече информация. Всеки можеше да бъде “празен лист ” и това означаваше за неговия управител или преподавател (поне за по-добрите от тях), че той/тя има капацитет да се развива и да се учи от близките, стига да се възползва оптимално от тази опция, напомнят анализаторите.     “В изискванията на отдалечена работа е малко по-трудно да се възпроизведе тази концепция в дословния смисъл, само че сигурно не е невероятно. Така че интелектуалното любознание и търсенето на отговори на въпроси, които даже не сте знаели, че можете да зададете, могат да ви заведат надалеч. В последна сметка тези, които се концентрират върху ученето през целия живот, превъзхождат своите сътрудници ”, безапелационни са от McKinsey.     Вариантите един човек да бъде “на ти ” с последните постижения в сферата са доста - от курсове, предлагани или заплащани от работодатели, до обстоятелството, че в наши дни всеки може да научи всичко онлайн.    

Гъвкавост  
На въпроса какъв съвет може да се даде на младежите, които преди малко стартират да учат в университет или навлизат на пазара на труда, един от изпълнителните шефове, представени от McKinsey, разяснява, че развиването на гъвкаво мислене и резистентност е от основно значение: " Те няма просто да завършат с тапия в една област и незабавно да бъдат наети в нея до края на живота си. Вече не се работи по този метод. Всички ние ще се учим, ще изследваме, ще прибавяме нови умения към портфолиото си. Ще сменяме работните си места, ще променяме специалностите си. Образованието ни би трябвало да бъде подготовка за тази настройка. "        
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР