Генералният спонсор на Левски - Palms Bet, ще инвестира 20

...
Генералният спонсор на Левски - Palms Bet, ще инвестира 20
Коментари Харесай

Мило Борисов: Инвестираме 20 млн. лева в Левски, целта е да изградим печеливш клуб

Генералният спонсор на Левски - Palms Bet, ще влага 20 милиона лв. за развиването на "сините ", като задачата е да се построи печеливш клуб.

Това съобщи в изявление за Gong.bg главният акционер в Телематик Интерактив АД, компанията притежател на лиценза на Palms Bet - Мило Борисов.

Борисов разкри още какво го е предиздвикало да подкрепи Левски, за какво се е отказал логото на компанията да стои на фланелките на тима, за сметка на "Левски е безконечен ", и оцени високо работата на Станимир Стоилов.

- Г-н Борисов, през месец март тази година "Телематик Интерактив България " влезе в историята като първата компания в областта на онлайн игралната промишленост, която бе сполучливо листната на БФБ. Колко значимо бе това събитие за компанията и какво значи то за Вас?

-Това е един доста прекрасен въпрос, тъй като фактически „ Телематик Интерактив “ е компания от бранш, от който нормално не виждаме компании на борсата в България, макар че такива вземат участие на тържища в Лондон, в Съединените щати, т.е. това не е нова международна процедура. В България ние сме първата такава компания. Това е разследване на постигнатите резултати през последните няколко години. Компанията в действителност съществува от 2014 година и за тези съвсем 8 години се разви до степен, до която съумя да реализира резултати, които са забавни, атрактивни за акционерите и надлежно се листна през февруари. От март месец акциите са към този момент на Българската фондова борса. Съвсем скоро, след няколко дни, ще бъде първото наше огромно общо заседание, на което ще вземем решение за разпределение на дял, който мисля, че ще бъде забавен за нашите акционери.

- Ще повлияе ли вашето излизане на борсата на целия игрален бранш?

- Надяваме се, че да. Излизането на борсата дава на първо място една транспарентност. Нашата цел за излизане на борсата беше на първо място да потвърдим, че нашият бизнес е напълно транспарантен. Всички резултати могат да бъдат проследими – освен от Национална агенция за приходите, само че и от външни вложители. Това е, бих споделил, един добър ход и евентуално и други компании ще последват нашия образец. Определено бих споделил, че това е забавно като цяло за този бранш, тъй като дава една по-голяма степен на доверие и обществеността приема този вид компании по-сериозно и като един бизнес с капацитет за развиване.

- Как повлия пандемията на вашата компания и какви бяха бизнес уроците, които научихте?

- Пандемията е фактически един интервал, в който доста неща се случиха по един необикновен за всички нас метод. В началото ние също бяхме шокирани и знаехме какво да чакаме. Впоследствие видяхме, че в действителност затварянето на доста обичайни обекти, които са на земята, повиши доста интереса към онлайн бизнесите, включително и нашия бизнес. Това даде един много значителен подтик на нашето развиване през последните две години. Разбира се, има и доста други уроци, които научихме, само че аз мисля, че онлайн бизнесите се развиха доста през този интервал, освен нашият бранш. Това са банкови услуги, платежни услуги, търговия и това се вижда сега, тъй като дава съществено отражение в живота на всеки от нас.

- В какъв брой разнообразни страни оперира "Телематик Интерактив България "?

- „ Телематик Интерактив България “ има две основни посоки. Едното е тъй наречените бизнес “B2C”, т.е. бизнес с крайни клиенти. Това е главният бизнес на „ Телематик Интерактив “. Второто направление е „ B2B”, т.е. бизнес към други бизнеси. То се реализира от 100 % дъщерно сдружение на „ Телематик Интерактив “, което се назовава “СиТи Интерактив “. Така или другояче, в случай че погледнем изцяло групата от двете сдружения „ Телематик Интерактив “ и „ СиТи Интерактив “, ние би трябвало да гледаме всички пазари, на които продуктите на тази група сега се осъществят. Аз не мога да кажа точния брой на страните, тъй като той е динамичен и се трансформира всеки месец.

Постоянно имаме нови сметки, които са в разнообразни континенти – имаме доста европейски сметки, азиатски, африкански, латиноамерикански. Мога да кажа броя на уеб страниците, които употребяват нашите артикули. Те са над 800, като доста от тях оперират на няколко територии. Като цяло е мъчно да се даде точната численост на страните. Някои уеб сайтове фактически поддържат и няколко валути, което ни дава някаква ориентировка къде се употребяват нашите артикули.

- Какви са задачите пред "Телематик Интерактив България "? Нека ги разделим в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект.

- Нека стартираме с дълготрайните. „ Телематик Интерактив България “ има сложена ясна тактика за развиване и тя е в идващите няколко години да излезе на още няколко пазара отвън Европа и в границите на три до пет години да излезе и на интернационална борса, а освен на българската борса, което към този момент е реалност за нас. Ние се стремим да излезем на интернационална борса и да станем една от водещите компании в бранша освен в Европа, само че и в международен мащаб. Дали ще успеем да влезем в топ 10 или в топ 20 – това е някаква относителна големина.

Виждаме огромен капацитет в онлайн игралния бранш, той към момента има доста огромен капацитет за развиване, изключително в територии, които са отвън Европа. Така че в средносрочен проект за нас стоят излизането на пазари, които са най-вече в Латинска Америка. В напълно кратковременен проект, т.е. бих споделил в идващите няколко месеца ние ще стартираме нашия бизнес в една от латиноамериканските страни – Перу. В тази страна ние имаме значително наличие и сега посредством наш офис, който от няколко години е основан там и имаме доста добра информация за пазара. Готови сме, бих споделил, съвсем на 99 % да стартираме бизнес там в края на септември тази година и да стартираме акция за нашия бранд Palms Bet, който ще се промотира и в Перу.

- В последните няколко години "Телематик Интерактив България " се свързва с доста и разнообразни по тип планове, свързани със социално-обществена отговорност. Преди да поговорим за може би най-популярния ви подобен в лицето на футболния Левски, бих желал да ни разкажете за други ваши дела, които са в доста разнообразни посоки като просвета, спорт, музика и щедрост?

- Вашият въпрос е обвързван с нашата тактика, като един от жалоните в нея е политиката ни за обществена отговорност. В този дух на нещата ние подкрепяме освен спорта, само че както казахте – просвета, музика. По отношение на спорта Левски е най-яркият образец, само че ние сме и общоприет спонсор на Българската федерация по художествена гимнастика. Имаме също по този начин и няколко самостоятелни спортисти като гимнастички, боксьори, чието развиване ние подкрепяме. Като цяло ние се стремим да подкрепяме младите и перспективни българи, с цел да се развиват във всички сфери, като стартираме от спорта, преминем през просвета, музика и други благоприятни условия за развиване на младежите.

Имахме емблематично присъединяване предходната година през месец ноември, когато се организира премиерата на балетната режисура „ Сънят на Пилат “ по музика на Стефан Димитров. Тогава ние се включихме, въпреки и малко късно, само че мисля, че се получи доста добре. Второ такова присъединяване имахме през декември, когато се организира бенефисът на „ златните девойки “ в „ Арена Армеец “. Тогава напълно съдействахме за организацията – както финансово, по този начин и посредством нашите отдели по маркетинг и реклама. Получи се нещо доста забавно и с доста добър отзив в обществото. Има и други образци, само че с цел да не утежняваме изявлението, ще спрем дотук.

- Как се стигна до партньорството на Palms Bet с Левски? Откъде потегли всичко?

- Palms Bet, както към този момент споделих, е цифрова платформа, която предлага игри. Всъщност ние сме на пазара в България към този момент 7-8 години, само че под името Palms Bet действително работим от 2018 година Всъщност Palms Bet е комерсиална марка. Когато предходната година ние видяхме, че в Левски има избрани усложнения, тогава се появи опция за една директна среща с господин Сираков и Тити Папазов, на която аз бях поканен. Съответно ние обсъдихме обстановката в клуба и преценихме, че би било доста добре, в случай че можем да спомагаме на клуба да излезе от това затруднено състояние, като обсъдихме няколко разновидността.

Един от тях беше ние да бъдем просто един от спонсорите, само че след това господин Сираков предложи да се включим, като подпомогнем ръководството и мениджмънта с избрани насоки. Благодарение на това друга компания от нашата група подписа контракт за ръководство, с който надлежно ние формирахме сегашния Управителен съвет, даваме избрани насоки за развиването на клуба и следим финансовата обстановка към него. Считаме, че този вид ръководство дава резултати, само че по този начин или другояче това ще отнеме време. Виждаме, че от началото на годината тези резултати са към този момент забележими и осезаеми. Ето, да вземем за пример, Купата на България е най-яркият образец за това.

- У нас постоянно се търси "под вола теле " и се намира интрига във всичко. Имаше ли напън към Вас и Вашата компания за влизане в Левски, както обичайно се спекулира?

- Определено мога да кажа, че не. Не е имало подобен напън от никоя страна, тъй като това беше напълно подбудено от наш разбор и решението ни беше взето на пазарен принцип. Считаме, че съдействието ни с Левски е взаимноизгодно и за двете страни.

- Какъв е задължението на Palms Bet по отношение на Левски и в какво се показва?

- Ангажиментът на Palms Bet по отношение на Левски, както Ви загатнах доскоро, е освен финансов. Той се показва и с подкрепяне на ръководството посредством насоки, посредством избрани управнически способи, посредством съвещания, които ние даваме и посредством, несъмнено, мониториране на финансовото положение. Например ние препоръчахме един от нашите сътрудници в Надзорния съвет – Венци Димитров, който следи всекидневно и ежеседмично финансовата картина в Левски. Мога да кажа, че това не е лесна задача, тъй като всички знаем, че в Левски има събрани отговорности, които би трябвало да се обслужват. Всъщност една от сложните задания сега, която би трябвало да се направи в Левски, е да се приоритизират тези отговорности, с цел да може да се обслужват постоянно и по опция да няма закъснения.

- Каква е направената досега финансова инвестиция в Левски и какъв брой още и в какъв период планирате да инвестирате?

- Финансовата инвестиция, за която сме поели ангажимент към Левски, не е краткосрочна. Тя е за интервал от съвсем пет години, като този интервал започва от средата на предходната година и ще изтече през 2025 година За целия този интервал ние сме поели ангажимент, който е малко над 20 млн. лв.. Досега към месец май сумите, които ние сме дали по няколко контракта, в това число такива за спонсорство, търговски марки са почти 3 млн. лв.. До края на годината са бюджетирани още към 2 млн. лв.. Разбира се, тези суми не са задоволителни за бюджета на Левски и заради това ние подкрепяме по всякакъв начин и Управителния съвет с всички начинания, в това число и акцията „ Левски е безконечен “.

- Когато влизат пари в клуба от ваши компании, харчат ли се средствата целево или управлението на Левски взема решение по кои пера да се насочи финансирането?

- Както споделих и доскоро, посредством нашия представител в Надзорния съвет ние имаме много ясна картина какво и по какъв начин се разходва. Имаме, да не кажа ежедневна, само че ежеседмична информация и разноските са под доста прецизен надзор. Така или другояче сега приходите са към момента незадоволителни, с цел да могат да се обслужат безусловно всички разноски и отговорности. Това, към което са ориентирани напъните, са повече доходи. Те, несъмнено, могат да дойдат както от рекламодатели, по този начин и от други спонсори. Могат да дойдат и посредством акцията „ Левски е безконечен “. Доколкото към този момент е известно, тази акция е сполучлива и тя набра основна сума от началото на годината.

- По-бързо от предстоящото ли пристигнаха триумфите в Левски, имам предвид извоюваната Купа на България?

- Скоростта за реализиране на триумфи е нещо релативно. Това, което аз персонално доста одобрявам, е стилът на работа на управлението сега и най-много на старши треньора господин Мъри Стоилов. Той постоянно е бил емблематична фигура, само че в този момент стана фактически един идол на всички почитатели на Левски, тъй като той съумя в този къс интервал от време да подбере подобен състав от млади и перспективни футболисти – освен от България, само че притегли и прехвърляния извън. Този тим фактически сега играе на положително равнище. Да, има какво да се желае още. Има дупки в тима, както се споделя - аварийна пейка е къса. Няма задоволително благоприятни условия за смени, за прохлада в един сложен мач. Смятаме, че в скоро време ще бъдат открити решения и в тази посока.

- Какво е вашето мнение за работата на Станимир Стоилов? Смятате ли, че Левски щеше да реализира същите триумфи на терена и отвън него без неговото завръщане в клуба?

- Определено работата на Станимир Стоилов е извънредно значима и доста продуктивна. Той се включи с огромно предпочитание, само че в същото време неговият огромен опит, който е натрупал освен в Левски, само че и отвън България, потвърждава неговото огромно значение. Мисля че той съумява да стимулира играчите да се борят и надлежно да ги насочва към надвит метод на игра. Това има огромно значение, просто духът в тима сега е на доста високо равнище и това се вижда.

- През последната една година управлението на клуба разви извънредно доста маркетинга и мърчъндайзинга. В този ред на мисли - разкажете ни за най-новите начинания, свързани със "сините ", а точно: емисията на колекционерски монети по случай 108 години Левски, както и първата по рода си в България сбирка от NFT-та, обвързвана с 60-годишнината на Наско Сираков.

- Мърчъндайзингът е доста значителен съставен елемент от финансовата картина на всеки един клуб. За страдание, в България той е в самото начало и с изключение на разпродажбите на фланелки, екипи и на някои сувенири има още доста какво да се желае. Тук желая да кажа няколко думи и за това, че в действителност Левски има един доста добре спретнат музей, в който има доста скъпи експонати. Ние считаме, че доста от тях могат да бъдат цифровизирани и надлежно предлагани под формата на NFT.

Предполагам, че не е нужно в този момент да обясняваме на аудиторията какво тъкмо е NFT, само че всеки един подобен цифров актив може да има своята комерсиална стойност и да бъде търгуван от колекционери, надлежно носейки спомагателен приход на клуба. Всъщност това е нашата концепция сега, като стартирахме в началото с една сбирка от монети, които направихме във връзка 60-годишнината на Наско Сираков. Тези монети бяха подарени на Наско от Palms Bet на неговата годишнина. Всяка от тези монети има цифрово копие и доста скоро те ще бъдат препоръчани.

Паралелно с това работим по основаване на една платформа, която е напълно приспособена за нашия пазар. Тя ще разрешава тези NFT цифрови активи да се закупуват, в това число и с български левове, с цел да могат да бъдат по-достъпни. Впоследствие всеки, който закупи и има подобен актив, може да го конвертира към крипто и надлежно да го търгува и на открито. Тази платформа сега е съвсем приключена и всеки миг ще бъде пусната на пазара. Следващите цифрови активи, които планираме, са монети във връзка 108-ата годишнина на Левски. Тези монети сега се създават в монетния двор и са 108 броя. Те ще имат емблемата на Левски на лицето и на гърба ще бъде Купата от 2022 година

- Ще се трансформира ли Левски в най-иновационният и съвременен клуб в България?

- Това е нашето предпочитание, тъй като ние сме софтуерна компания. Целият ни бизнес е обвързван с разработка на платформи, цифрови активи и мисля, че може да стане една доста добра синергия, изхождайки от историята на Левски. Всъщност Левски е на 108 години съгласно формалната история, само че аз в музея бях очевидец и ми беше показан учредителният протокол от 1911 година, до момента в който през 1914 година се е осъществила формалната регистрация. Можем да кажем, че клубът е даже на повече от 108 години. Всички тези реликви, които са събрани в музея, както и доста сходни, които са към момента в частни притежатели, биха могли да получат своето цифрово преобразяване и надлежно да бъдат употребявани като цифров актив на Левски.

- Какви цели си поставяте в взаимната работа с Левски?

- Целите са, несъмнено, многообразни и на първо място ние желаеме да спомагаме оптимално на ръководството за реализиране на една дълготрайна тактика за триумф на Левски. Не приказваме единствено за спортно-технически достижения, тъй като те са доста значими и водят до по-високи финансови приходи, само че е доста значимо ръководството на един клуб като печеливш бизнес. Нашата съществена задача, която ние си слагаме като сътрудник на Левски, е ние да подпомогнем клуба в неговото ръководство със блян той да стане един печеливш бизнес. Това не е елементарен план, той ще отнеме време. Така или другояче всички сполучливи клубове, освен в Европа, само че и в света се ръководят по този метод. Няма друга опция и аз доста се веселя, че сегашният Управителен съвет са хора, които са с схващане, опит и се сътвори един доста добър екип. Нещата се движат в една доста вярна посока.

- Palms Bet се отхвърли логото да стои върху фланелките на Левски. Вместо емблемата на компанията, върху гърдите на фланелките е изписано името на благотворителната акция "Левски е безконечен ". До този миг сходно нещо не се е случвало в България. Защо направихте този жест?

- За нас това беше още един ход в посока на това да подпомогнем акцията и тя да бъде фактически сполучлива, както и се получи. Считам, че това беше верен ход за Левски, само че също по този начин и за Palms Bet, тъй като по този метод цялата фенска маса разбра за нашите откровени и правилни планове към клуба.

- Премирахте Левски със 130 хиляди лв. след триумфа за Купата. Защо го направихте? Клауза в контракта или просто сте останали удовлетворен от продукцията на "сините "?

- Нямаме такава уговорка в контракта. Ние отпуснахме две награди – първата за тима незабавно след спечелването на Купата и няколко дни по-късно дадохме награда и на Управителния съвет в размер на 30 000 лв.. Това наше решение беше взето в посока на това да покажем на тима, както и на Управителния съвет, че когато фактически нещата се случват, то ние оценяваме тяхното изпитание и тяхната работа, както и постигнатите резултати.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР