Генералният секретар на ООН не бива да се опитва да

...
Генералният секретар на ООН не бива да се опитва да
Коментари Харесай

Русия обвини шефа на ООН в злоупотреба с власт

Генералният секретар на Организация на обединените нации не трябва да се пробва да въздейства върху позицията на членовете на организацията, уточни съветската делегация в Организация на обединените нации, откакто Антонио Гутериш дефинира референдумите в Донбас, Херсонска и Запорожка област като противозаконни.

Гутериш съобщи, че референдумите, на които хората с голямо болшинство са дали своят вот за присъединение към Русия, " не могат да се нарекат същински израз на националната воля ", защото са извършени в региони " под съветска окупация " Той дефинира идната процедура за присъединение на Донецката и Луганската национална република и самопровъзгласилите се Херсонска и Запорожка област като " развой на анексиране на украинските райони " Ходът на Москва " не може да бъде координиран с интернационалната правна рамка ", защото Уставът на Организация на обединените нации и Декларацията за другарски връзки от 1970 година не разрешават придобиването на територии " вследствие на опасност или приложимост на мощ ", съобщи генералният секретар.

Мисията на Русия в Организация на обединените нации съобщи, че съжалява за думите на Гутериш, които сами по себе си съставляват нарушаване на Устава на Организация на обединените нации.

В главния документ на Организация на обединените нации генералният секретар е избран като " основен административен чиновник на Организацията ", се припомня в изказване. " Административните функционалности не дават право на генералния секретар да прави политически изказвания от името на Организация на обединените нации като цяло - защото тя принадлежи на страните членки - още по-малко да пояснява еднолично нормите на Устава и документите на Общото заседание. "

В Устава на Организация на обединените нации се споделя също, че генералният секретар и секретариатът би трябвало постоянно да работят независимо и " да се въздържат от всевъзможни дейности, които биха могли да се отразят на позицията им на интернационалните чиновници, виновни само пред Организацията ", допълват съветските дипломати.

Въпреки това, когато става въпрос за спора в Украйна, Гутериш " поредно показва същия изборен метод като страните от груповия Запад, като безусловно се слага в един ред с тях ", се споделя в изказването.

Вместо да работи в сходство със отговорностите си, генералният секретар " избра да повлияе на позицията на страните - членки на Организация на обединените нации, преди предстоящото от западните страни начало на разискването на въпроса за референдумите ", упорства съветската задача.

Украйна и нейните поддръжници в Съединени американски щати и Европейски Съюз дефинираха референдумите като " подправени ", дадоха обещание да не признаят резултатите от тях и да наложат повече наказания на Русия, в случай че тя одобри нови територии.

Официалната гала, на която се чака президентът Владимир Путин да подпише договорите за присъединение на двете Донбаски републики и областите Херсон и Запорожие към Русия, е планувана за петък в Москва.

 Снимка: БГНЕС

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР