Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще посети граничния град

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще посети граничния град
Коментари Харесай

Антониу Гутериш отива на посещение при границата с Газа

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш ще посети граничния град Рафах в Египет и Газа, с цел да повтори апела си за филантропично преустановяване на огъня във войната сред Израел и Хамас, заяви неговият представител, съобщи Агенция Франс Прес.

Гутериш, който сега е в Брюксел, ще дойде в Египет за " годишното си пътешестване за взаимност по време на Рамазана, което тази година идва в бурни времена, с спора в Газа ", съобщи представителят Фархан Хак.

По време на визитата си генералният секретар ще се срещне с филантропични служащи от египетската страна на Рафах, който е разграничен на две елементи от границата с линията Газа и е основен портал за филантропични доставки, достигащи до територията.

Гутериш ще посети и болница в Ел-Ариш, египетски град, който се намира покрай границата с Газа.

Тази седмица Израел заплаши да стартира атака от палестинската страна на Рафах, за което държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен предизвести, че би било " неточност ", която " рискува да изолира в допълнение Израел по света ".

Около 1,5 млн. души са се струпали в Рафах, най-южния град на Газа, след съвсем шестмесечни израелски бомбардировки, които сложиха територията на колене.

По данни на ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето в Газа от началото на израелската атака през октомври до момента в Газа са починали минимум 31 988 души.

По време на визитата си Гутериш, който за финален път посети Рафах през октомври, ще " повтори апелите си за филантропично преустановяване на огъня и заглушаване на оръжията, изключително в Газа и Судан ", съобщи Хак.

Очаква се в Кайро той да има ифтар - вечерно хранене, отбелязващо края на ежедневния пост Рамазан - с бежанци, избягали от Судан поради продължаващия там спор.

След това Гутериш ще пътува до Аман в Йордания, с цел да посети оборудванията на UNRWA.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР