Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова държавите да се

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова държавите да се
Коментари Харесай

Гутериш: Договорът за открито море трябва да бъде амбициозен

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани страните да се спогодят за " мощен и упорит " контракт за отбрана навън море, защото плануваният завършек на договарянията наближава.

След 15 години публични и неофициални диалози делегатите от 20 февруари се събират в Ню Йорк, с цел да обсъдят текст, който има за цел да отбрани съвсем половината от планетата.

Това е третият " финален " кръг от договаряния за по-малко от година и би трябвало да завърши в петък.

" Нашият океан е подложен на напън от десетилетия. Не можем повече да подценяваме изключителната обстановка с океаните ", съобщи Гутериш в обръщение, прочетено пред договарящите.

" Въздействието на изменението на климата, загубата на биологично многообразие и замърсяването се усеща остро по целия свят, като визира околната среда, поминъка и живота ни ", добави генералният секретар.

" Приемайки устойчиво и амбициозно съглашение на тази среща, вие можете да извършите значима крачка напред в битката с тези разрушителни трендове и да подобрите здравето на океаните за идните генерации. "

Откритото море стартира от границата на изключителните стопански зони на страните, които се простират до 200 морски благи (370 км) от бреговата линия. По този метод те не попадат под юрисдикцията на нито една страна.

Макар че откритите морета обгръщат над 60 % от международния океан и съвсем половината от повърхността на планетата, те от дълго време притеглят доста по-малко внимание от крайбрежните води и няколко емблематични типа.

Актуализираният план, оповестен предишния уикенд, към момента е цялостен с клаузи в скоби и голям брой разновидности по някои съществени въпроси, които ще дефинират стабилността на окончателното съглашение.

Наблюдателите, които разговаряха с Агенция Франс Прес, обаче бяха оптимистично настроени в сряда с помощта на забележителния прогрес в договарянията през последните дни.

" С еластичност и неизменност можете да постигнете резултат, който да помогне да се подсигурява, че нашият океан ще бъде по-здрав, по-устойчив и по-продуктивен, което ще бъде от изгода за нашата планета и човечеството ", съобщи Гутериш. /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР