Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да се сложи

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да се сложи
Коментари Харесай

Гутериш: Време да се сложи край на абсурдната война на Русия в Украйна


Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани да се постави завършек на " неуместната война ", почнала с съветското навлизане в Украйна преди към месец, и предизвести, че спорът " не демонстрира признаци на бърза развръзка " и че украинският народ " претърпява същински пъкъл ", съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3048
" Продължаването на войната в Украйна е морално недопустимо, политически безпричинно и безсмислено от военна позиция ", сподели Гутериш пред кореспонденти в Ню Йорк. 

" Дори и Мариупол да падне, Украйна не може да бъде завладяна град по град, улица по улица, къща по къща ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации. " Тази война не може да бъде извоювана. Рано или късно тя ще би трябвало да се реалокира от бойното поле на масата на договарянията ", акцентира той. " Време е да се постави завършек на тази неуместна война ", съобщи Гутериш.

Гутериш уточни, че към 10 милиона украинци са напуснали домовете си, и предизвести, че последствията от войната се усещат по целия свят. " Неимоверното повишаване на храната, енергоносителите и торовете заплашва да прерасне в световна продоволствена рецесия ", сподели той.

Гутериш съобщи, че има детайли на дипломатически прогрес по " основни въпроси ", и добави, че даже и в този момент на масата за договаряния е налице всичко належащо за неотложно преустановяване на военните дейности и за съществени договаряния за мир сред Русия и Украйна, съобщи Асошиейтед прес. Той обаче не посочи какви са тези детайли и не отговори на никакви въпроси.

По думите му войната се ожесточава и " с всеки минал час става все по-разрушителна и непредвидима ".

 

 

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР