Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че е изпратил

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че е изпратил
Коментари Харесай

Антониу Гутериш изпратил насоки на Русия за износ на украинско зърно през Черно море

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш разгласи, че е изпратил на съветския външен министър Сергей Лавров " набор от съответни оферти ", ориентирани към възобновяване на договорката за експорт на украинско зърно през Черно море, съобщи " Ройтерс ". През юли Русия се изтегли от спораумението - година откакто то беше подписано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, като съобщи, че износът на личните ѝ храни и торове се сблъсква с спънки.

Подробности за предложенията, направени от Антониу Гутериш, не се оповестяват. За тях по-рано заяви и турският министър на външните работи Хакан Фидан:

" Русия има претенции за непрестанен експорт на нейното зърно и торове. Ние потвърдихме значимостта на тяхното осъществяване. Организация на обединените нации приготви нов пакет от оферти благодарение на сериозните старания и принос на страната ни. Смятаме, че това е добра основа за възобновяване на самодейността ".

Хакан Фидан през вчерашния ден се срещна в Москва с съветския външен министър Сергей Лавров, който посочи, че Русия не вижда никакви признаци, че ще получи гаранции, които да ѝ разрешат да възобнови Черноморската зърнена договорка. По думите му обаче Москва е подготвена да се върне към договорката, незабавно щом бъдат подхванати съответни ограничения за решение на всички проблеми

От срещата сред външните министри стана ясно и че Русия е поела ангажимент да усили износа на газ за Турция и да сътвори там " газов център ", както и че скоро следва среща сред президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Според турски източници тя ще се организира в съветския курорт Сочи на 4 септември с съществена тематика - износът на зърно през Черно море.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР