Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обсъди с президента на

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обсъди с президента на
Коментари Харесай

Путин се срещна с генералния секретар на ООН Гутериш, за да обсъдят войната в Украйна

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш разиска с президента на Русия Владимир Путин войната в Украйна след срещата си в Москва с съветския външен министър Сергей Лавров, заяви ДПА.

Срещата сред Путин и Гутериш продължи към час, оповестяват съветските медии.

Преди това по време на диалога си с Лавров, траял няколко часа, генералният секретар на Организация на обединените нации прикани за преустановяване на огъня в Украйна. Той изиска също да бъдат основани филантропични коридори, с цел да могат хората от засегнатите региони да стигнат до безвредно място.

По време на диалога Путин е споделил на Гутериш, че договарянията с Украйна не престават в онлайн формат и изразил вяра, че те ще дадат позитивен резултат, показва Ройтерс.

На срещата с Путин Гутериш съобщи, че схваща претенциите на Русия към обстановката в Украйна, както и във връзка с европейската и международната сигурност, съобщи ТАСС. Генералният секретар изрази угриженост от обстановката в Украйна и добави, че схваща недоволството от страна на Русия, само че посочи, че то " би трябвало да бъде решено въз основа на другите принадлежности, предлагани от Устава на Организация на обединените нации " и че " нарушаването на териториалната целокупност на която и да е страна е изцяло несъвместимо с Устава на интернационалната организация ".

Организация на обединените нации е подготвена, дружно с Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), да направи оценка на обстановката в " Азовстал " по отношение на евакуацията на цивилното население до два или три дни, сподели още Гутериш.

От своя страна Путин уточни, че обезпечените от Русия филантропични коридори за евакуация на цивилни от Мариупол действат и по тях града са напуснали 130-140 000 поданици. Руският президент добави, че украинските военни са длъжни да освободят цивилните жители от територията на завода " Азовстал " в Мариупол, в случай че те фактически се намират там.

Руският водач означи, че обстановката в този град е " трагична, само че в действителност е елементарна ". " Току-що разговарях с [турския президент Реджеп Тайип] Ердоган, той приказва за сраженията, които се водят там. Там няма бойни дейности! Те завършиха, в Мариупол няма военни дейности, те са прекъснати ", сподели Путин, представен от ТАСС.

Руският президент изрази подготвеност страната му да даде опция на представители на Организация на обединените нации и Червения кръст да се срещнат с изискванията, при които са държани украински военнопленници.

Путин съобщи също, че съветската войска няма нищо общо със събитията в украинския град Буча и че Москва знае " кой го е направил, кой е подготвил тази провокация, с какви средства, какви хора са работили по нея ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР