Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ядрената и

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ядрената и
Коментари Харесай

Шефът на НАТО: Глобалната заплаха Северна Корея изисква глобален отговор

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че нуклеарната и ракетната стратегии на Северна Корея съставляват „ световна опасност, която изисква световен отговор “.

„ Безразсъдното държание на Северна Корея е световна опасност, която изисква световен отговор и той, несъмнено, включва и НАТО “, съобщи Столтенберг. „ Призоваваме Корея да изостави нуклеарната си стратегия, ракетната си стратегия и да се въздържа от нови тествания, тъй като това е жестоко нарушаване на няколко резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и е опасност за интернационалния мир и непоклатимост “, добави той, съобщи AFP.

На въпрос дали удар против американската тихоокеанска територия Гуам би попаднал под действието на член 5 от контракта за НАТО той уточни, че „ не би спекулирал “ по отношение на това дали клаузата, съгласно която офанзива против една страна членка се счита за нахлуване против всички, ще бъде приложена в сходна обстановка. „ По-скоро бих споделил, че сме изцяло съсредоточени върху това по какъв начин да допринесем за спокойно решение на спора “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР