Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг защити днес своята позиция

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг защити днес своята позиция
Коментари Харесай

Столтенберг: Военният алианс не трябва да губи единството си в борбата срещу Ислямска държава

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбрани през днешния ден своята позиция за турската интервенция против кюрдските бойци в Североизточна Сирия, като съобщи, че военният алианс не би трябвало да губи единството си в битката против " Ислямска страна ", съобщи организация Ройтерс.

В НАТО се появи разделяне, откакто членката на алианса Турция стартира атака в Сирия предходната седмица, а европейски държавни управления заплашиха Анкара със наказания. Столтенберг бе на посещаване в Истанбул в петък, напомня Ройтерс.

" Ние не би трябвало да застрашаваме резултатите, които постигнахме против нашия общ зложелател ", сподели Столтенберг на съвещание на Парламентарната асамблея на НАТО в Лондон в отговор на въпроси от делегати на Франция и Италия, съгласно които той демонстрира примирителност към Турция, предава Българска телеграфна агенция.

" Турция е значима за НАТО...Ние рискуваме единството, от което се нуждаем в битката против Даеш " ( " Ислямска страна " ), сподели Столтенберг.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подлага на критика от своя страна съдружниците от НАТО, които обмислят разширение на оръжейното ембарго по отношение на Турция поради интервенцията й в Сирия, добавя Асошиейтед прес.

Ердоган съобщи в Истанбул, че е разговарял с немския канцлер Ангела Меркел и с английския министър председател Борис Джонсън, като уточни, че и двамата " не знаят истината " за турската интервенция и са под " сериозен дезинформационен напън ".

Германия, Франция и Холандия към този момент стопираха продажбата на оръжие за Турция, а външните министри от страните от Европейски Съюз разискаха на среща в Люксембург турската интервенция, като се договориха да координират политиките си за доставка на оръжия за Турция, осведоми ТАСС.

" Ние сме съдружник от НАТО. Забележете, че всички тези страни са от НАТО ", разяснява турският президент, представен от Асошиейтед прес.

Той уточни, че Турция е застрашена от " терористични " организации в Сирия, имайки поради кюрдските групи, които Анкара счита за свързани с дългогодишния протест в рамките на Турция.

Сирийските кюрди бяха основен съдружник на предвожданата от Съединени американски щати коалиция в битката против " Ислямска страна ", напомня АП. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР