Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза след срещата със

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза след срещата със
Коментари Харесай

Столтенберг смъмри Вучич: Атаките срещу мисии на НАТО са недопустими

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели след срещата със сръбският президент Александър Вучич, че Алиансът продължава да подсигурява сигурността за всички общности, заяви " N1 ".

По мотив спора сред сърби и членове на КФОР той уточни, че офанзивите против задачата на НАТО са неприемливи.

" Увеличихме наличието си като реакция на повишаването на напрежението на север. Ще продължим да осигуряваме осъществяването на нашия мандат по неутрален метод ", сподели Столтенберг.

Президентът Вучич благодари на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за проявената подготвеност да изслуша сръбската страна, а Столтенберг посочи, че Алиансът ще продължи да извършва мандата си по неутрален метод.

„ Трябва да кажа, че съм доста угрижен за последните събития в цялото Косово и Метохия, освен на север, и няма да го употребявам, с цел да упреквам другата страна, само че това посещаване е доста значимо за нас, тъй като това става все по-голям от позиция на сигурността, а освен политически въпрос “, сподели Вучич след срещата в централата на НАТО в Брюксел.

Той съобщи, че има и сърби, които са тежко ранени, т.е. простреляни, и че не е водено следствие по тези случаи.

„ В същото време има неоснователни и случайни арести на сърби, което е нещо, което освен ни тормози, само че е и огромна угриженост за сърбите, живеещи в северната част на Косово, и сърбите като цяло, където и да живеят “, добави Вучич.

Непосредствено преди срещата генералният секретар на НАТО и президентът на Сърбия се обърнаха дружно към медиите, като показаха вяра, че рецесията в Северно Косово ще бъде деескалирана.

Столтенберг уточни, че КФОР е нараснал наличието си в Косово с 500 нови членове и акцентира, че те ще продължат да извършват задачата на Организация на обединените нации.

" Много е значимо напрежението да се понижи и двете страни да се въздържат от рискова изразителност. Смятам, че е належащо да се възобнови разговорът сред двете страни, сподели Столтенберг, като акцентира, че Сърбия е дълготраен сътрудник на НАТО и че се надява на градивен диалог.

Вучич от своя страна акцентира, че не желае да " играе играта за намиране на виновника ".

" Това е значим въпрос за нас, тъй като бихме желали да запазим мира ", добави той.

По-рано пред сръбските медии Александър Вучич съобщи, че Косово от ден на ден е проблем на сигурността, а не политически. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР