Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е решил да свика

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е решил да свика
Коментари Харесай

Преговорите НАТО - Русия ще се проведат на 12 януари

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е решил да свика съвещание на Съвета НАТО - Русия на 12 януари, предадоха международни организации.

По-рано пресслужбата на НАТО заяви, че на 12 и 13 януари Брюксел ще е хазаин на съвещание на Военния комитет на НАТО на равнище началници на генералните щабове на страните членки на Алианса.

" Уточняват се срокът и форматът на съвещанието на Съвета Русия - НАТО, както и съставът на делегацията ", заяви в неделя съветският заместник-външен министър Александър Грушко. " Срокът, изискванията, формата и съставът на делегацията се създават ", сподели той.

По думите му, " защото приказваме за въпроси на военната сигурност, кардинално значимо е високопоставените военни да вземат участие в съвещанието на Съвета Русия - НАТО ".

От своя страна Йенс Столтенберг сподели във вторник, че НАТО предлага на Москва да се организира съвещание на Съвета Русия - НАТО при започване на 2022 година, с цел да се разиска обстановката в Украйна.

Той уточни, че НАТО в никакъв случай няма да направи компромис с Русия по отношение на правото на Украйна да " избере собствен личен път " и да претендира за присъединение към Алианса, както и по отношение на правото на страните от НАТО да пазят останалата част от него.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова към този момент съобщи, че Москва е получила предложение от Брюксел да свика Съвет Русия - НАТО за разискване на обстановката в Украйна.

Захарова удостовери готовността на страната за пряк разговор с НАТО по плана за съглашения за съветски гаранции за сигурност, изключвайки по-нататъшното разширение на Алианса на изток и разполагането на системи за стремително оръжие в непосредствена непосредственост до съветските граници.

Съветът Русия – НАТО е основан през 2002 година, само че не е имал съвещания от 2019 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР