Генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

Ядрена криза! Шефът на МААЕ заминава за Русия, има вариант за директни преговори с Владимир Путин

Генералният шеф на Международната организация по атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси може да организира диалози с съветския президент Владимир Путин по време на визитата си в Русия, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на представителя на Кремъл Дмитрий Песков, написа Българска телеграфна агенция.

Очаква се на следващия ден Гроси да замине за Русия, съобщи самият той на конференция в първи ден от на срещата на Съвета на шефовете на МААЕ, на която пратеници от 35 страни означиха втората годишнина от завладяването на АЕЦ " Запорожие " от съветските сили.

Понастоящем най-голямата атомна електроцентрала в Европа е снабдена единствено с един електропровод за изстудяване на нуклеарния материал, съобщи Гроси по време на конференцията във Виена, представен от ДПА.

" Всичко това води до доста, доста рискова обстановка ", сподели той.

Руски войски окупираха Запорожската АЕЦ при започване на март 2022 година Оттогава девет от първичните 10 линии, които доставят централата с електрическа енергия, са отказали в хода на войната.

Екип на МААЕ е непрекъснато на място, с цел да следи обстановката в значително изведената от употреба електроцентрала, която се намира в непосредствена непосредственост до фронтовата линия. През уикенда специалистите оповестиха за военни дейности наоколо до централата.

" Физическата целокупност на централата продължава да бъде изложена на риск ", съобщи Гроси.

Ръководителят на МААЕ се срещна с Путин през октомври 2022 година, с цел да договаря за основаването на зона за сигурност към централата. Планът на Гроси обаче по този начин и не бе сбъднат, частично заради съпротивата на Украйна, отбелязва ДПА./Факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР