Генералният директор на Българското национално радио е внесъл тази сутрин

...
Генералният директор на Българското национално радио е внесъл тази сутрин
Коментари Харесай

Шефът на БНР обвини Боил Банов в наглост и внесе оставка

Генералният шеф на Българското национално радио е внесъл тази заран в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява ръководителя на Надзорния орган Бетина Жотева, че би желал договорът, с който е поел ръководството на БНР, да бъде преустановен предварително, считано от 1 ноември.
Още по тематиката
" Изключително съм засегнат от неналичието на управническа воля за смяна в българската нормативна уредба, която да подсигурява без значение и изцяло свободно от политически вмешателства публично Българско национално радио ", акцентира Балтаков в изявление пред БНР.

Според Балтаков, в отчета на министъра на културата Боил Банов , с който се предлага план на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран, е сменен текстът, утвърден от БНР . Основните промени, за които упорства Общественото радио, са изключени от импортирания текст, само че под тях стои утвърждението на Генералния шеф на БНР, получено преди месец за различен законопроект, изясни Андон Балтаков, който изиска оставката на Боил Банов.

" Знаете ли кое е най-ужасното, което демонстрира изключителната безочливост и надменност на тези, които са написали този отчет - Боил Банов и неговия екип ? Те са взели от моето мотивационно писмо параграфи, в което аз съм стимулирал различен законопроект за радиото и малкия екран и са ги поставили, че надали не аз поддържам този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като общоприет шеф на Българското национално радио ", аргументира се Балтаков.

Законопроектът, който е препоръчан на обществото за разискване, не е планът на закон, в който работна група от БНР, Българска национална телевизия, Съвет за електронни медии, разнообразни министерства и медийни специалисти са вложили стотици часове и знания, безапелационен е Андон Балтаков.

" Това, което извънредно ме възмути, е фактът, че се твърди, че БНР поддържа този законопроект. БНР поддържа различен законопроект, който в действителност не е подложен за разискване пред обществото. Липсват членове от закона, върху който ние сме работили - най-малко 7 или 8 члена, които ние персонално сме сложили и аргументирали, аз персонално съм стимулирал тяхното наличие, които касаят ръководството на публичните медии. "

" Липсва методът, по който ще се ръководи. В този закон ние бяхме сложили доста ясни позиции. Не може да има една социална задача и един нов метод на финансиране и те да бъдат ръководени или проведени по остарял метод. Става въпрос за метода, по който е виновен генералният шеф, за метода, по който се образуват управителните препоръки ", добави Балтаков.

" Няма значение дали Андон Балтаков или Христо Петров е общоприет шеф. Българският закон е посредствен. След две години, в случай че аз си изкарам целия мандат, ще би трябвало да предложа нов Управителен съвет. Той ще работи с бъдещия общоприет шеф ", счита шефът на БНР.

" Става въпрос за в действителност за слагане на фундаментите на публичните медии в България. 20 години и повече обществото желае да има обезпечено свободни, самостоятелни публични медии и продължаваме да шикалкавим и продължаваме да вършим чисто от административна позиция да се търсят малки врати, с цел да могат да се оставят малки врати. Затова БНР в частност, не мога да приказвам за Българска национална телевизия, да могат да се прокарват политически ползи. Не мога да го позволи това нещо ", безапелационен е той.

" Аз желая Българското национално радио да бъде политически и стопански без значение, от ден първи. Премахваме страха. Творчески и финансово сме постоянни. Оттук-нататък не би трябвало БНР - богатство на българското общество, да бъде подлагано още веднъж да бъде разменна монета ", уточни още Балтаков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР