Генералният директор Милен Митев: Натиск е да се изнасят вътрешни

...
Генералният директор Милен Митев: Натиск е да се изнасят вътрешни
Коментари Харесай

Бивш шеф в БНР със сигнал до СЕМ

Генералният шеф Милен Митев: Натиск е да се изнасят вътрешни решения Дирекцията е закрита, тъй като се дублира с програмния съвет, изясняват от радиото. 

Управителният съвет на БНР е закрил Програмната дирекция към радиото на 7 март, стана ясно от сигнал, пратен до Съвета за електронни медии от Даниела Късовска, която до тази дата е била програмен шеф. По думите й и до през днешния ден никой от чиновниците на БНР не е осведомен за аргументите.

" Дирекцията е закрита, защото дублира активността на Програмния съвет и няма потребност от медиатори сред съвета и стратегиите на БНР ", изясни генералният шеф на публичното радио Милен Митев пред " 24 часа ". Същевременно от БНР разгласиха и свое изказване на уеб страницата си. (Виж по-долу.)

По думите на Късовска обаче " това е наказателна акция поради решението на Програмния съвет обвързвано с неизлъченото изявлението с съветския дипломат Елеонора Митрофанова през декември и моята роля като ръководител на Програмния съвет на БНР ".

Даниела Късовска беше началник на Програмна дирекция в БНР до 7 март 2024 година Снимка: БНРСамият Митев изясни, че това е безусловно погрешно, още повече че той самият неведнъж е защитавал в изявленията позицията на Програмния съвет във връзка изявлението с Митрофанова. Допълни, че дефиницията за напън е, когато изнасяш вътрешно решение и очакваш то да бъде променено посредством обществен напън.

В жалбата си до Съвет за електронни медии Късовска пита по какъв начин ще се подсигурява публицистичната самостоятелност на стратегиите, дали управлението на БНР е работило под външен напън от непозната страна, разрешило ли е външна интервенция под формата на наказателна акция поради неизлъченото изявление и дали подхваща репресивни дейности против програмния шеф и цялата Програмна дирекция. Късовска задава още въпроса дали това деяние съставлява SLAPP (стратегически правосъдни производства, ориентирани против присъединяване на обществеността) и в случай че това е по този начин, какви дейности би предприел СЕМ като регулаторен орган по отношение на получателите.

Всъщност структурните и кадровите промени в БНР не са в пълномощията на Съвет за електронни медии, а на Управителния съвет на радиото. Решението му е да закрие Програмната дирекция, в която членовете й са на заплати, и да остави единствено Програмния съвет, който се управлява на ротационен принцип от шефовете на най-големите стратегии - " Хоризонт ", " Христо Ботев ", " Дигитални стратегии ". В момента го ръководи Иво Тодоров, който е началник на " Дигитални стратегии " и някогашен програмен шеф на БНР. По тази скица след 4 месеца отпред на Програмния съвет ще е човек от друга стратегия. Новото е, че в Програмния съвет към този момент ще вземат участие и основните редактори, с цел да може да се приказва повече по креативен въпроси, изясни Милен Митев.

Същевременно всички членове на Програмна дирекция остават на работа в радиото. Самата Късовска ще бъде старши редактор в новините на стратегия " Христо Ботев ".

Ето формалното изказване на БНР:

Редакционната народна власт в БНР няма потребност от медиатор

По мотив появилите се изказвания в някои медии, че структурната промяна в Българското национално радио, осъществена на 7 март 2024, е под външен напън, поради спряното изявление с посланика на Руската федерация у нас, Управителният съвет на БНР декларира, че демокрацията в публичната медия не е в заплаха.

В пълномощията на УС на БНР е да взима решения за кадрови и структурни промени, както и решения за усъвършенстване на работата на обособените звена. Възлагането на координацията на активността на ефирните стратегии единствено на една административна конструкция, каквато беше Програмна дирекция, лимитира опциите за ефикасна връзка сред стратегиите на БНР.

Структурната смяна, гласувана от УС, не заплашва публицистичната самостоятелност и демократичното начало в публичната медия. Промените в структурата, които бяха направени, ще подсигуряват в още по-голяма степен креативната самостоятелност и по-доброто взаимоотношение сред стратегиите.

Програмният съвет на БНР продължава да действа, като в неговия състав с изключение на шефовете ще вземат участие и основните редактори на обособените стратегии. Така ще се усъвършенства директната връзка по креативен и административни въпроси и ще се усъвършенства съвещателната народна власт.

След закриването на Програмна дирекция всички нейни чиновници не престават да бъдат част от екипа на БНР в сходство с техния професионален опит и подготовка.

Управителният съвет на БНР прецизира: Интервюто с съветския дипломат не беше спряно от някогашния програмен шеф. Това не е в неговите пълномощия. Нито в пълномощията на Програмния съвет. Така се подсигурява публицистичната самостоятелност на всяка обособена стратегия. Като съвещателен орган Програмният съвет може само да дава рекомендации. В съответния случай решението – изявлението да не бъде излъчено, беше взето от шефа на стратегия " Хоризонт ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР