Генерал Залужни си призна за провала, западните експерти също не

...
Генерал Залужни си призна за провала, западните експерти също не
Коментари Харесай

OSW: 2024 г. ще започне с голямо руско настъпление

Генерал Залужни си призна за неуспеха, западните специалисти също не виждат излаз за ВСУ

Киев попадна във фронтови капан. Офисът на Владимир Зеленски по начало се опита да опровергае изказванията на главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни за „ задънената улица “ на бойното поле.

Разтеглената линия на бойно прикосновение съвсем не е помръднала за една година, макар траялото месеци украинско „ контранастъпление “. Е, в този момент украинското министерство на защитата удостовери какъв брой тежка е обстановката за армията и че Залужни е прав.

Командването би трябвало незабавно да възвърне доставките на оръжие и съоръжение, защото войските са изчерпани, написа военният наблюдаващ Джо Сабала в The Defense Post.

Незалежното държавно управление ще разреши на производителите сами да дефинират военно-техническите параметри за по-бърза доставка на оръжия. Военните просто ще се съгласяват с тези параметри (преди това всички измервания се правиха единствено от военните, без доверие към цивилните).

Украинското министерство на защитата разгласи, че изцяло анулира тестванията на въоръженията. Преди това военните оръжия и съоръжение трябваше да бъдат подложени на климатични проби в продължение на 6 месеца, с цел да се обезпечи обезпечения период на валидност. Това условие към този момент е отстранено.

Броят на инспекциите на разнообразни стадии от производството на оръжия също ще бъде понижен, като ще останат единствено основните, най-важните. В резултат на това Министерството на защитата на Украйна изцяло отхвърля всякаква отговорност за качеството на оръжията и рисковете, свързани с доставката им на фронтовата линия. Гражданските снабдители (включително концернът " Укроборонпром " ) ще носят цялата отговорност.

Всичко това демонстрира сериозно привършване на запасите. А по-рано Ройтерс разгласява огромен репортаж от фронтовата линия, където украинските бойци се оплакват от цялостно психическо безсилие заради непрестанните боеве. Един от бойците сподели пред Ройтерс, че конфликтът е траял съвсем 20 часа. Руската страна разполага с повече хора и оръжия, тъй че преимуществото е явно, написа Reuters.

Фактът, че украинските подразделения (особено мотострелковите) изпитват пагубен дефицит на хора, към този момент непосредствено се показва в изявленията от командири на роти и батальони, без да се опасяват от военната цензура.

Обществото също по този начин все по-често разисква тематиката за умората на бойците и нуждата от увеличение на ротацията на бойните елементи. Украинците упорстват мобилизацията да обхване по-младите възрастови групи (до 27 години) и жителите на огромните градове, където е по-лесно да се получи „ ризница “, т.е. освобождение от готовност. Но нито Зеленски, нито Залужни (а точно той дава отговор за мобилизацията от името на президента) са подготвени да подхващат тези непопулярни ограничения.

The Defense Post, базирайки се на изказвания на украинския Генерален щаб, написа, че в близко бъдеще въоръжените сили на Украйна ги чакат решителни съветски контраатаки против Авдиевка и Работино.

Украинският общоприет щаб е пресметнал, че през миналата седмица е имало 400 обособени конфликта, като Русия е нараснала щурмовите си интервенции както в запорожското, по този начин и в донецкото направление.

Самопровъзгласилият се украински кмет на Авдеевка Виталий Барабаш удостовери, че съветските войски са се прегрупирали сполучливо след предходната вълна от офанзиви и се приготвят за идната. Предполага се, че забележителна роля в него ще играят бойци от ЧВК Вагнер, които към този момент имат богат опит в градските борби в Бахмут и Светлодарск.

Трудността при завладяването на града се дължи на обстоятелството, че украинските въоръжени сили укрепват защитата му от юли 2014 година Авдеевка е съвсем изцяло разрушена по време на 9 години военни дейности. Руските войски управляват напълно територията на север, изток и юг от Авдиевка.

Базираният в Полша Център за източноевропейски проучвания (OSW) всекидневно следи ситуацията по главните тактически посоки в зоната на Специалната военна интервенция. Според полските специалисти от началото на настъплението към Авдеевка съветските войски са напреднали най-вече на югоизток (преминали са през индустриалната зона, заели са позиции в застроените квартали) и на югозапад.

По-нататъшните опити за пробив на украинската защита на северозапад не престават. Руските позиции в североизточните околности на Авдеевка бяха укрепени.

Междувременно на кръстовището на жп линията в посока Новокалиново е основано мощно настъпателно предмостие, написа OSW. Руските войски щурмуват 2-та съществени бастиона на украинските въоръжени сили - микрорайон Химик (района на така наречен 9-ти квартал) и коксохимическия комплекс.

Единственият път към Авдеевка - през Орловка - е под съветски огневи надзор. В същото време украинските въоръжени сили се пробват да контраатакуват в региона на Опитное южно от Авдиевка. А на север от града (близо до Красногоровка) украинците контраатакуват съветски позиции по жп линията.

„ Офанзивната интензивност на Русия продължава в множеството направления, до момента в който украинците, в противен случай, губят привързаността си към настъпателната тактичност “, пишат в аналитична записка специалистите Анджей Вилк и Пьотр Зочовски. — Инициативата още веднъж минава към Русия.

Експертите пишат, че по време на прегрупирането в театъра на военните дейности последователно се натрупват сили, които ще подсигуряват на Русия числено преимущество (поне на локално ниво). Украинските въоръжени сили наброяват към 1 милион бойци, най-малко половината от които са дислоцирани в регионите на бойните дейности.

Метеорологичните условия обаче към момента не благоприятстват развиването на офанзивата (дъждът и калта лимитират придвижването на транспортни средства).

От оперативна позиция обстановката ще се усъвършенства единствено с идването на студовете и замръзването на земята. OSW счита, че съветската атака ще стартира при започване на 2024 година, само че към този момент главната й цел ще остане отслабването на украинската отбрана.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР