Генеалогия Филип Пети - Карлос Трети - Карлос Четвърти -

...
Генеалогия Филип Пети - Карлос Трети - Карлос Четвърти -
Коментари Харесай

Родът на Испанските Бурбони

Генеалогия
Филип Пети - Карлос Трети - Карлос Четвърти - Фердинанд Седми - Изабела Втора - Алфонсо Дванадесети - Алфонсо Тринадесети - Дон Хуан - Хуан Карлос - Фелипе Шести - Леонор

Кои са Испанските Бурбони, към които принадлежи испанската принцеса Леонор, която навърши пълноправие и в миналото ще стане кралица на Испания?

1. Испанските Бурбони водят началото си от Френските Бурбони. Те се възцаряват на испанския трон през 1700-а година. Тогава без наследници умира испанският крал Карлос Втори, представител на Хабсбургската династия. Прекъсва се мъжката линия на унаследяване на престола. Има двама кандидати- французинът Филип Пети Бурбон /1863-1746/, внук на френския крал Луи Четиринадесети и испанската принцеса Мария- Тереза и ерцхерцог Карл Хабсбург - Австрийски. Разгаря се спор, само че привъжениците на Филип надвиват, тъй като баба му е по-голямата щерка на испанския крал Филип Четвърти. Филип е едвам на 17 години, не знае испански и отива в една изцяло непозната страна. Всичко това разгаря Войната за испанското завещание, която продължава 13 години. Филип печели испанския трон, само че се отхвърли от правата си върху френския. През 1724-а се отхвърля от престола в интерес на сина си Луис, само че Луис умира и Филип се връща на престола до 1746-а.



Снимка: Wikipedia

2. Филип е завещан от идващия си наследник - Фердинанд Шести. Той ръководи 13 години от 1746 до 1759. Меланхоличен и свенлив, Фердинанд се старае да остава безпристрастен в интернационалните връзки и се концентрира върху развиването на армията, флота, земеделието, индустрията.
3. Фердинанд няма деца и е завещан от брат си Карлос Трети / 1759- 1788/. За да одобри короната той абдикира от неаполитанския и сицилианския трон. Като цяло ръководството на Карлос III е благотворно за вътрешното положение на Испания. Една от първите му разпореждания е възбраната мадридчани да изхвърлят нечистотиите си през прозорците. През 1766-а Карлос той прави опит да накара жителите на Мадрид да се обличат по френски пример, което става причина за експлоадирането на протест.



Снимка: Wikipedia

4. Карлос Трети е завещан от сина си Карлос Четвърти. Той ръководи от 1788-а до 1808-а. Тъй като му липсва увереност и воля, той оставя ръководството на страната на министър Мануел Годой, любимец на кралицата. През 1808-а Карлос Четвърти е заставен да абдикира в интерес на сина си Фердинанд Седми.
5. Фердинанд Седми е крал на два пъти. За малко през 1808-а, когато е свален от Наполеон Бонапарт и след прогонването на французите още веднъж през 1814-1833. Фердинанд възвръща Испанската инквизиция, отстранена по време на отсъствието му и преследва демократично настроените си жители. Именно по време на неговото ръководство съвсем всички колонии на испанската корона оттатък океана извоюват независимостта си от Испания.
6. Фердинанд няма синове, трансформира Салическия закон и е завещан от щерка си Изабела Втора. Тъй като Изабела е на три години, майка й Мария-Кристина става регент. Изабела ръководи независимо от 1843-а до 1868-а. Този интервал е белязан с дворцови интриги и конспирации, избухва Славната гражданска война и Изабела бяга във Франция. През 1870-а абдикира в интерес на сина си.



Снимка: Wikiquote

7. След малко тригодишно ръководство на Амедей Савойски от Савойската династия, Испанските Бурбони се връщат на власт в лицето на сина на Изабела Втора Алфонсо Дванадесети. Той ръководи от 1874-а до 1885-а. Наречен е Умиротворителя. Първоночално е испански крал в заточение, само че се завръща с боен прелом. Посрещат го големи тълпи от хора. Щедър и добродушен по темперамент, той бързо печели благосклонностите на по-голямата част от испанците, посещавайки без боязън региони, които са огнища на холера, както и местата, изумени от мощното земетресение през 1885 година Благодарение на способността си да лавира сред другите течения в политиката, кралят в никакъв случай не става инструмент в ръцете на някоя от партиите в страната. Умира на 28 години.



Снимка: Wikipedia

8. Наследява го синът му Алфонсо Тринадесети/ 1886-1941/. Когато умира Алфонсо Дванадесети към този момент има две дъщери. Мисли се по- огромната да бъде оповестена за кралица, само че испанското държавно управление взема решение да изчака, защото кралицата е бременна. Тя ражда момче и Алфонсо е разгласен за крал още с раждането си. Майка му като регент ръководи до 16-тата му година. След като поема ръководството се дами за внучката на британската кралица Виктория- Евгения Батенберг. През 1923-а Алфонсо поддържа диктатурата на военачалник Ривера. Под диктовката на генерала кралят издава актове, ориентирани против правата на служащите, както и такива, които закрепват зависимостта на селяните от едрите земевладелци. Републиканците печелят изборите през 1931-а, а кралят напуща страната. Започва испанската революция. Алфонсо поддържа военачалник Франко против Народния фронт. През 1941-ва се отхвърля от короната в интерес на сина си дон Хуан, дядо на настоящия крал Фелипе.



Снимка: Bridgemanimages

9. Между 1939 и 1975 година Испания се ръководи от военачалник Франко. Дон Хуан се отхвърли от короната в интерес на сина си Хуан-Карлос. Още през 1948 Франко вика Хуан-Карлос в Испания, с цел да го възпита като предстоящ крал. Хуан-Карлос заема престола през 1975-та. Заради спасението на испанската корона, той абдикира през 2014-а година. Причината - недекралирани сметки зад граница и получени 65 млн. евро от края на Саудитска Арабия, които дава на приятелката си. От 2020-а крал Хуан-Карлос е в самоизгнание.



Снимка: Wikipedia

10. През 2014-а на испанския престол застава Фелипе Шести. През 2003-а той се дами за жуналистката Летиция Ортис и има две дъщери- Леонор и София. Принцеса Леонор де Бурбон навърши осемнадесет години и по всяка възможност ще седне на испанския престол след татко си крал Фелипе Шести. Много малко евентуално е на двойката Фелипе и Летисия да се роди наследник. Така че рано или късно Испания ще има кралица, а не крал.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР