ГДБОП разследва случай, при който хакери са източили 1 милион

...
ГДБОП разследва случай, при който хакери са източили 1 милион
Коментари Харесай

Разследване: Хакери източили 1 милион лева от българска фирма

ГДБОП проверява случай, при който хакери са източили 1 милион лв. от сметките на българска компания. Това разгласи в изявление пред " Труд " началникът на отдел " Киберпрестъпност " в дирекцията Явор Колев.
Той изясни, че това е най-голямата вреда за наша компания поради компрометирана служебна връзка.
" Почти всяка седмица в отдел " Киберпрестъпност " се явява представител на потърпевша българска компания от компрометирана служебна връзка.
Хакери получават достъп до връзка с задграничен контрагент и в подобаващ миг трансформират банковите елементи, където да се преведат парите. Както всички знаем - няма 100 процентова сигурност и отбрана, само че при предпочитание и воля от управителния състав на компанията се реализират забележителни резултати ", добави Явор Колев.
Той моли към всички виновни мениджъри да осъзнаят провокациите на актуалния киберсвят и да влагат в способен IT личен състав, както и да обувачат всичките си чиновници.
" Пряко влияние върху българския бизнес и интернет потребителите в страната имат най-много офанзивите с криптолокър.
Към фишинг имейл е прикачен злотворен код, който криптира всички значими потребителски данни, като се желае откуп в цифрова валута Биткойн.
Жертви на сходни киберпрестъпления са родни компании от всевъзможен диаметър. Изключение не вършат и държавни и неправителствени организации, министерства, учебни заведения и така нататък ", добави шефът на " Киберсигурност " в ГДБОП.
По думите му, сега българските компании са неподготвени за необятен кръг от хакерски атаки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР