ГДБОП разби международна банда за трафик на наркотици , проведена

...
ГДБОП разби международна банда за трафик на наркотици , проведена
Коментари Харесай

Лабораторията за кашонения кокаин трябвало да е у нас

ГДБОП разруши интернационална тайфа за трафик на опиати, извършена от 31 януари до 14 април. Престъпната организация е формирана от български, испански, колумбийски и нидерландски жители.

Трафикът се e реализира под прикритието на легални търговски покупко-продажби, транспортирани с контейнери на огромни компании спедитори, като наркотичното вещество - кокаин, е било укрито в транспортираната стока.

На 31 януари чиновници на ГДБОП е задържал в София близо 550 кг кокаин, импрегнирани в над 6 600 кашона с плодове, импортирани от Колумбия. При акцията, са арестувани четирима, трима от тях са с повдигнати обвинявания за присъединяване в трафик на опиати.

Иззетото количество кокаин е на стойност над 19 милиона евро. Установено, че кокаинът е импортиран от интернационална незаконна мрежа, чиято следваща цел е била да провежда на българска територия лаборатория, в която " химици " да извлекат наркотичното вещество, което да бъде изнасяно за Европа.

След задържането в София на първата кокаинова пратка за Европа, следствието продължава на територията и на други страни. На 14 април 2020 година полицията в Нидерландия е задържала 1200 кг картонени кашони с пропит кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за добиване на опиата.

В дейностите по обезвреждане на групата са взели участие повече от 300 полицейски чиновници от разнообразни полицейски организации в Испания (Национална полиция), България, Колумбия (DIRAN), Нидерландия и Съединени американски щати (DEA, HSI и CBP), и със съдействието на Интерпол.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР