„Газтрейд“ обявява първа фаза на пазарен тест за терминала за

...
„Газтрейд“ обявява първа фаза на пазарен тест за терминала за
Коментари Харесай

„Газтрейд“ обявява пазарен тест за терминала за регазификация на втечнен природен газ край Александруполис


„ Газтрейд “ афишира първа фаза на пазарен тест за терминала за полутечен природен газ при Александруполис в сходство с насоките за ръководство и систематизиране на потенциала на LNG-терминала и параграф 6 от чл.36 на Директива 2009/73/ЕС. Фазата „ Изразяване на интерес “ започва на 30 октомври, като няма обвързващ темперамент.

Компаниите, които имат интерес към запазване на потенциал от терминала, разполагат с 45-дневен период, в който би трябвало да изпратят Заявление за интерес, оповестиха от компанията.

Проектът за LNG терминал се създава от гръцката компания „ Газтрейд “ и съставлява създаване на офшорна плаваща платформа за предпазване и регазификация (FSRU). Терминалът ще разполага с опция за банкет, предпазване и регазификация на полутечен природен газ, като ще бъде ситуиран покрай крайбрежията на гръцкия град Александруполис. Проектът планува и създаване на система от подводни и надземни газопроводи, посредством които природният газ ще бъде доставян до гръцката национална газопреносна система (NNGTS), а от там и до крайните консуматори в Гърция, България, Сърбия, БЮРМ, Турция, Румъния, Украйна и Унгария.

Терминалът ще разполага с номинален потенциал за регазификация и излаз към системата в размер на 530 милиона общоприети кубически фута дневно, което се равнява на 600 000 естествени кубически метра дневно (5,5 милиарда куб. м годишно). Максималният механически потенциал за регазификация и излаз към системата ще доближава 800 милиона общоприети кубически фута дневно или 950 000 естествени кубически метра дневно (8,3 милиарда куб. м годишно). LNG, доставян и съхраняван в терминала, ще се регазифицира и предава системата за транспорт на природен газ с дебит в сходство с условията на ползвателите на плана и отговарящ на спецификациите на съответната преносна система за природен газ (качество, налягане, температура и т.н.). Съществува и опция за бъдещо включване в газопреносната система на Трансадриатическия газопровод (ТАР).

За България и прилежащите й пазари планът ще доставя природен газ през интерконектора Гърция-България, чието стартиране в употреба е планувано за 2020 година

Целта на плана е да обезпечи различен източник за доставки на газ за пазарите в Югоизточна Европа и да предложи на района сигурност на доставките, диверсификация на газовите направления и източници, еластичност на цените и по-висока конкуренция. Изграждането на терминала ще задоволи спомагателното търсене на газ в района в средносрочен и дълготраен проект, ще даде достъп до LNG и ще способства за унищожаване на изолацията на пазарите, като ще усили проникването на газовия пазар.

Тръжната процедура за построяването на плана е стартирана през септември тази година, като се чака строителството да стартира през второто тримесечие на 2019 година. Предвижда се стартирането в комерсиална употреба да се реализира в последното тримесечие на 2020 година

Проектът за създаване на LNG терминал при Александруполис е включен в листата на Европейския съюз за планове от общ интерес (ПОИ) и има издадени всички нужни лицензи.

Предвижда се планът да бъде финансиран със лични средства, посредством търговски банки и средства от акционерите, като има опция и за съфинансиране посредством обществени средства. Публични средства могат да бъдат обезпечени по гръцката Програма за обществени вложения - отчасти посредством държавно присъединяване в плана и посредством Европейския съюз/Европейския фонд за районно развиване в границите на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност " 2014-2020. Проектната компания към този момент кандидатства за съфинансиране с обществени средства.

Цялата нужна информация, указания и документи за присъединяване в процедурата могат да бъдат открити на формалния уебсайт на „ Газтрейд “ - www.gastrade.gr (News & Announcements).

Подаването на документи за етапа „ Изразяване на интерес “ не изисква възнаграждение на такса за присъединяване. Крайният период за подаване на заявки за интерес е 14 декември 2018 година, 17:00 ч. гръцко време (UTC/GMT +2).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР