Газпром спря ненадейно доставките на газ за България, заради отказа

...
Газпром спря ненадейно доставките на газ за България, заради отказа
Коментари Харесай

Спирането на вноса на руски газ - шок за индустрията и животновъдството

Газпром спря внезапно доставките на газ за България, поради отхвърли на страната да заплаща вноса в рубли. Според енергийният министър Александър Николов това е в прорез с контракта, който планува разплащането да е в долари. Мениджър Нюз потърси за коментар Иван Хиновски, енергиен специалист и ръководител на Българския енергиен и минен конгрес .

- Господин Хиновски, енергийният министър разгласи, че запасите от газ са обезпечени за един месец. Достатъчен ли е този интервал за превъзмогване на шока от спрените доставки през днешния ден?

- Все още не знаем дали са спрени единствено за през днешния ден или изобщо, дали е понижено подаването, или има някаква игра, за която ние нищо не знаем. Този ход за всички бе неочакван. Един месец не е задоволителен промишлеността, опазването на здравето и семействата да излязат от шока и да се пренастроят към друга опция. За сходна мярка са нужни от 3 до 5 години.

- Имаме ли потребен ход в тази обстановка?

- Незабавен старт на добива на природен газ от към този момент потвърдени залежи на суша и в българската акватория на Черно море, изследване на други залежи, промени в законодателството и приемане на нов закон за подземните благосъстояния, сключване на анекс към съществуващия контракт за доставка на природен газ от Азербаджан, който да подсигурява импорт освен на контрактуваните количества, само че и на спомагателни, обезпечаване на доставки на LNG на терминали „ Ревитуса “ в Гърция, и “Мармара ереглеси ”  в Турция, създаване на LNG на терминала против Александропулис и изследване на опциите за включване в планове за други терминали за полутечен природен газ, създаване на геотермални централи за произвеждане на топлинна сила и включването им в енергийния баланс. Това са единствено част от ограниченията, разказани в План 22, който Българският енергиен и минен конгрес показа през март. 

- Допустимо и механически допустимо ли е да се възползваме от количествата за Сърбия и Унгария, които транзитираме? 

- Абсурд! Това е неприемливо, тъй като е нелоялна комерсиална процедура. А и ще поносим наказания.  

- Как обстановката ще рефлектира върху промишлеността и семействата? 

- Спирането на съветските доставки на газ не е толкоз съдбовно за семействата, тъй като множеството имат различни източници на отопление. Но ще бъде гибелно за промишлеността – изключително за химическата и за машиностроенето. Фатални последствия ще има за фермерите, които употребяват природен газ за отопление на птицеферми, свинеферми и прочие  

- На този декор прекратеното уголемение на газохранилището в Чирен ще утежни ли в допълнение ситуацията?

- Разширението на наземната част на газохранилището в Чирен е един безконтролен и непотребен план. Намирам за вярно прекъсването му. Всички досегашни опити това да се направи, бяха обречени на неуспех.

Интервюто на Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР