„Газпром“ е спрял програмата си за външни заеми заради съдебните

...
„Газпром“ е спрял програмата си за външни заеми заради съдебните
Коментари Харесай

Газпром е спрял програмата си за заеми ?


„ Газпром “ е спрял програмата си за външни заеми поради правосъдните каузи с „ Нафтогаз “, излиза наяве от обява на организация Ройтерс, основана на банкови източници.

Стокхолмският арбитраж през декември и февруари излезе с решения по правосъдния спор сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ във връзка с договорите за доставка и пренос на газ, задължавайки съветската компания да изплати на украинската сумата от 2,56 милиарда $. „ Газпром “ апелира решенията през месец март, а през месец май изиска цялостна анулация на решението за пренос. Украйна на 30 май съобщи за започване на наложително изземване на средства и за поддръжка от страна на съда на запор в Швейцария на акции на Nord Stream 2 AG, а на 5 юни за аналогично решение на съда за активи на „ Газпром “ в Нидерландия.

„ Газпром “ от своя страна на 14 юни заяви, че е получил от апелативният съд прекъсване на осъществяването на „ директното “ решение (решението по контракта за пренос на газ през Украйна). „ Нафтогаз “ пък заяви на 19 юни, че е получил решение на Търговския съд в Лондон за заледяване на активи на „ Газпром “ в страната за застраховане на решението на Стокхолмския трибунал.

Според мнение на един от източниците на организацията, решението на лондонския съд е провокирало безпокойствие измежду западните банки, които обичайната работят с „ Газпром “. Те се притесняват, че средствата, които компанията ще притегли в хода на програмата за заеми също може да бъдат замразени. Освен това сдружението се сблъсква с все по-високи разноски по заемите и дълготрайна неустановеност във връзка със правосъдните разногласия, означават източниците.

Друг източник е съобщил, че „ Газпром “ е възнамерявал в средата на юни осъществяване на среща с вложителите, с цел да се оцени евентуалното търсене на евробондове в английски лири. Срещата обаче е била анулирана няколко дни преди оповестяването на решението на английският съд, е споделил източникът. Още двама други източника на организацията са споделили, че „ Газпром “ счита да пусне през есента емисия от евробондове в евро и йени, само че тези проекти също са потънали.

Освен това един от източниците е съобщил, че решението за прекъсване на програмата за заеми отразява изострянето на връзките сред Москва и Запада, поради глобите на Съединени американски щати против съветските предприемачи, а също по този начин и абсурда към отравянето на някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал.

Заместник-председателя на „ Газпром “ Алексей Милер в края на юни съобщи, че компанията възнамерява да извърши програмата си за заеми за 2018 година от 417 милиарда рубли изцяло и към този момент я е изпълнила съвсем на 50 %.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР