Газовият доставчик Булгаргаз сутринта е поискал още да се повиши

...
Газовият доставчик Булгаргаз сутринта е поискал още да се повиши
Коментари Харесай

„Булгаргаз” поиска повишение на цената на газа за декември

Газовият снабдител " Булгаргаз " сутринта е изискал още да се увеличи цената на природния газ – до 146,83 лв. за мегаватчас. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов пред публицисти в паузата на полемиката " Да понижим сметките – енергийната беднотия и цените ", проведена от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП).
По думите на Иванов повода за тази промяна е, че в последните няколко дни има внезапно повишаване на най-голямата газова борса в Нидерландия TTF. Това значи, че, в случай че КЕВР утвърди през днешния ден следобяд заявката на публичния снабдител, цената на синьото гориво за този месец ще се увеличи с 19,36 % спрямо ноемврийската, която беше 123,01 лв. за мегаватчас. " Но това ще бъде като цяло цената ", разяснява Иванов.
БТА напомня, че по време на откритото съвещание на 28 ноември шефът на Дирекция " Търговия с природен газ " в " Булгаргаз " Веселин Синабов сподели, че цената на природния газ за декември се чака да бъде към 145,87 лв. за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. КЕВР утвърди за ноември цена от 123,01 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Поисканата от публичния снабдител тогава цена беше с 18,58 % по-висока от тази за ноември, само че след днешното заявление покачването към този момент е с 19,36 на 100. 
На въпрос дали заложените критерии за енергийно небогати са съответни и ще съумеят да обзет всички, Иванов отговори, че е рано да се каже, тъй като към момента не са публично признати.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР