Газопровод, който да свързва Русия и Германия през Балтийско море

...
Газопровод, който да свързва Русия и Германия през Балтийско море
Коментари Харесай

Северен поток 2 - руски капан или необходимост за Европа?

Газопровод, който да свързва Русия и Германия през Балтийско море непосредствено и без директна страна - такава е упоритостта на " Северен поток 2 ". С годишен потенциал от 55 милиарда кубически метра газ, което подхожда на 11% от годишното ползване на Европейски Съюз, завършването на строителството му е планувано за 2020 година и се прави оценка на 9,5 милиарда евро. " Северен поток 2 " ще дублира трасето на настоящия газопровод с равностоен потенциал, " Северен поток 1 ". Между страните-членки на Европейския съюз планът към момента предизвика доста несъгласия, подхранвани от позицията на американския президент Доналд Тръмп, който гневно му се опълчва. И до момента в който някои считат, че той е от значително значение за европейските доставки, други предизвестяват на всеослушание, че това е съветски капан, разяснява френското издание La Tribune.

Германия стои зад плана

Основен покровител на този нов газопровод, Германия от дълго време го показва като всъщност стопански план, който обслужва ползите на личната политика на Ангела Меркел за подмяна на нуклеарната сила, почнала през 2011 година Едва през април 2018 година тя обществено разиска и политическите му аспекти. Според немското държавно управление този водопровод ще поддържа причинност, а не елементарна взаимозависимост от Русия, защото продажбата на газ за Европа е от жизненоважно значение за съветската стопанска система. В традицията на остполитик (новата източна политика), т.е. нормализирането на връзките на Германия с Русия, култивирането на тази обменна политика наподобява е най-хубавият метод за ограничение на напрежението с Москва. Руско-европейските енергийни връзки са изискване за стабилността на руско-германските връзки.

Подобна визия се споделя от редица огромни европейски концерни. Проектът, 50% финансиран от съветския Газпром, също разчита на присъединяване на европейски сътрудници: френският енергиен колос Engie, немските Uniper и Wintershall, австрийският OMV и холандско-британската Shell, всеки от които ще се включи с до 10%. Някои от тези участници, изключително фирмите и държавните управления, които поддържат плана, смятат, че " Северен поток 2 " ще разреши да се отстранен някои от енергийните несигурности, които пречат на Европейски Съюз, най-много във връзка с крайните периоди на актуалните газови контракти: този на Украйна с Русия изтича през 2019 година, а този сред Русия и Полша - през 2022 година И в двата случая предстоят договаряния.

Страхът от немски монопол

В Европейския съюз планът е изправен пред забележителна опозиция. Първата е от икономическо естество: позицията на европейския газов хъб е предмет на яростна конкуренция сред държавите-членки. Този план доста ще укрепи Германия, която по-късно ще концентрира идването на 30% от европейския импорт на газ, против единствено 15% през днешния ден през първия сектор на " Северен поток ". Другите съществени точки на идване на съветския газ са Полша и Украйна. Държави като Словакия акцентират загубата на доходи от пренос, които " Северен поток 2 " ще генерира за тях, заобикаляйки балтийските страни. Други също осъждат предубедената позиция от страна на Европейската комисия. Противопоставяйки се на плана " Южен поток " - един несполучлив паневропейски план за газопровод, който трябваше да транспортира съветски газ през Черно море - тя е лишила " дребните " страни - България, Гърция и Сърбия - от доходи от пренос от тръбопровода, до момента в който Германия, икономическото сърце на Европейски Съюз, ще стане сърцето на континенталната газова система.

Полша, която е водач на опозицията, към този момент отхвърли да построи второ отклонение на газопровода " Ямал - Европа ", пресичащ територията й. Тя се надява да се трансформира в дирек на европейската диверсификация на доставките посредством потребление на полутечен природен газ (LNG) - катарски, норвежки и американски.

Стратегия за " пресушаване " на Украйна?

Второто опълчване, с което се сблъсква " Северен поток 2 ", е от политически и боен темперамент. На локално равнище, в подтекста на напрегнатите връзки с съветския комшия, страните, граничещи с Балтийско море, са обезпокоени от вероятно усилване на неговите позиции в района. Особена угриженост се крие към неотдавна анулирания демилитаризиран статут на остров Готланд и пристанище Калскруна, две значими военни зони за Швеция. От началото на 2018 година Дания разполага със законодателни принадлежности за възбрана на построяването на тръбопровода в нейните териториални води, както и за задачите на защитата и националната сигурност. Затова операторът на " Северен поток 2 " преглежда различен маршрут. Ако страната не може да предотврати плана, тя може да наложи спомагателна такса от най-малко 750 милиона евро, като по този метод ще го забави. В по-широк мащаб страни като Полша отхвърлят тактиката на съветското пресушаване на украинския пренос със стратегически последствия, в това число и тази Украйна да загуби лоста си за договаряния с Русия в условия на спор.

Конкуренцията на американския шистов газ " Северен поток 2 " е освен европейски въпрос, само че и отразява руско-американската конкуренция за достъп до европейския пазар. Към обичайния американски боязън от това, че съветското въздействие се простира на запад, в този момент се прибавя комерсиална съпротива от страна, която неотдавна се трансформира в експортьор на въглеводороди. След откриването на изобилни ресурси от шистов газ, нова въглеродна сила на тяхна територия, Съединени американски щати търсят пазари и желаят да се конкурират с руснаците на европейския пазар, като изнасят продукцията си под формата на течен природен газ ( LNG). Първите кубически метри на американския газ доближиха до Португалия през 2016 година, а до Полша и Литва през 2017 година, което им разреши да преразгледат цените си с Газпром.

Европейският енергиен пазар е в развой на развиване

От съветска страна, страхът от загуба на пазарен дял от главния си клиент Европейски Съюз, е това, което стимулира плана. Към една допустима американска конкуренция - сегашната цена на американския LNG към момента е несигурна, тъй като остава нерентабилна стопански - се прибавя тройната европейска воля за диверсификация на доставките - газ от източно Средиземно море, катарски LNG и преход към сили без въглерод. Някои страни даже възнамеряват да отстранен съветския газ в кратковременен проект. Такъв е казусът с Полша, чиито контракти с " Газпром " ще се извършват до 2022 г.: страната към този момент разгласи, че не желае да ги възобновява. В същото време " Газпром " е изправен пред зародиша на вътрешната конкуренция в Русия. Като загуби своя изхабен монопол през 2013 година, компанията откри появяването на съперник: Novatek, който се нарежда на LNG пазара и си партнира с French Total и CNPC за два огромни проектотерминала на съветския полуостров Ямал - в устието на река Об, оттатък Северния полярен кръг, които могат да доставят Европа и Азия.

Компанията упорства за либерализация на газовия бранш в Русия. " Газпром " вижда " Северен поток 2 " като средство за обезпечаване на връзките си с европейския си сътрудник, договаряйки се непосредствено с Германия без директна страна. За Русия това е и метод да се извади украинският въпрос от енергийните му връзки с Европейски Съюз, които са влошени от началото на 2000-те години. Газовите рецесии сред Украйна и Русия (2005—2006 година, 2007—2008 година, 2008—2009 г.), дължащи се значително на търговски разногласия, доведоха до спиране на доставките през зимата в източната част на Европейски Съюз, което европейците още помнят.

Този план за газопровод концентрира в себе си значими политически и стопански въпроси за Европейски Съюз. Краят на украинските контракти в края на 2019 година прибавя в допълнение напрежение и идващите няколко месеца ще бъдат решаващи за плана, както и за кръстопътя на съветския и американския напън върху вътрешния баланс на Европейски Съюз. /La Tribune, превод за news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР