Гастон Глок, австрийският инженер и магнат, разработил един от най-продаваните

...
Гастон Глок, австрийският инженер и магнат, разработил един от най-продаваните
Коментари Харесай

Отиде си Гастон Глок- човекът, разработил най-продаваните пистолети в света

Гастон Глок, австрийският инженер и магнат, създал един от най-продаваните револвери в света, носещ неговото име, умря през днешния ден на 94-годишна възраст, оповестяват международните организации, цитира Българска телеграфна агенция. 
Прочетете още
Австриецът завоюва правилни почитатели измежду полицията и военните по целия свят с оръжията, изобретени и кръстени на него. Сп. " Форбс " оцени положението му и това на фамилията му на 1,1 милиарда $ през 2021 година

Възходът на Глок стартира през 80-те години на предишния век, когато австрийската войска търси ново, новаторско оръжие. Дотогава компанията " Глок " е произвеждала военни ножове и потребителски артикули, в това число корнизи за завеси. Но Глок сформира екип от специалисти в региона на огнестрелните оръжия и изобретява " Глок 17 " - лек полуавтоматичен револвер, направен най-вече от пластмаса.

Революционният дизайн - с рамка, направена от полимер на найлонова основа с висока здравина, а единствено пандизът е направен от метал - надминава плановете на няколко други компании и обезпечава контракт на компанията на Глок с военните.

Скоро елементарно сглобяемото оръжие се трансформира в международен шлагер. " Вземи Глок и се откажи от този никелиран револвер за малоумни ", споделя казва Томи Лий Джоунс във кино лентата от 1998 година " Американски маршали ". Много американски служители на реда употребяват оръжието, а американските рапъри го включват в своите текстове.

Американски бойци намират сваления иракски президент Саддам Хюсеин, прикрит с револвер " Глок " в дупка, изкопана в земята през 2003 година и по-късно те носят това оръжие на президента на Съединени американски щати Джордж Буш, съгласно " Ню Йорк Таймс ".

Защитниците на контрола върху оръжията подлагат на критика Глок, че разпространява мощни револвери, които съгласно тях са лесни за укриване, както и рискови за обществеността. Бивш деец от американската морска пехота, въоръжен с модел от това оръжие, да вземем за пример умъртви 12 души в бар в Таузънд Оукс, в щата Калифорния през ноември 2018 година Белият супремасист Дилън Руф употребява револвер " Глок ", с цел да убие 9 афроамериканци по време на древен курс в черква в Чарлстън, в щата Южна Каролина, през юни 2015 година

Самият Глок рядко дава отговор на рецензиите на деятелите, заобикаля обществените диспути и през 2000 година отхвърли да се причисли към други производители на оръжия да подпишат непринудено съглашение за надзор на оръжията сред тях и държавното управление на Съединени американски щати.

На 70-годишна възраст, през юли 1999 година, той претърпява нападение, когато капиталовият брокер, който управлявал активите му, наема някогашен герой, с цел да го нападне с гумен чук. Глок е станал недоверчив към метода, по който брокерът е управлявали активите му и по този начин се стигнало до закононарушението, при което са му били нанесени 7 удара в главата, само че Глок въпреки всичко съумял да отблъсне нападателя. Брокерът Чарлз Евърт и нападателят Жак Пешер, са вкарани в пандиза.

В персонален проект 49-годишният му брак на Глок с Хелга Глок приключва с бракоразвод през 2011 година и двойката стартира дълга правосъдна борба за прехрана. Скоро по-късно Глок се дами за втората си брачна половинка Катрин, по млада от него с над 50 години.

Глок има имение на брега на езеро и съвременен център за конна езда в австрийската провинция Каринтия, където звезди се появяват на празненства, които провежда.

Има двама синове и щерка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР