Гъст пласт вулканична пепел е покрил малкото тихоокеанско кралство Тонга.

...
Гъст пласт вулканична пепел е покрил малкото тихоокеанско кралство Тонга.
Коментари Харесай

След изригването на вулкана в Тонга: Тук е като лунен пейзаж


Гъст слой вулканична пепел е покрил дребното тихоокеанско кралство Тонга. В събота то бе разтърсено от мощно изригване на вулкан. " Страната ни е като лунен пейзаж ", споделят локалните. Инфраструктурните вреди са големи.

Изригването на подводния вулкан Хунга-Тонга Хунга Хаапай

Тези дни светът гледа към Тонга. В събота, 15 януари, кралството в южните елементи на Тихия океан бе разтърсено от мощно изригване на подводния вулкан Хунга-Тонга Хунга Хаапай - най-мощното от 30 години насам, съгласно вулканолози. То провокира цунами и звукова ударна вълна.

Ранените са малко, само че инфраструктурните вреди са големи
Редакцията предлага
Рано в понеделник, 17 януари, Австралия и Нова Зеландия изпратиха военни самолети в региона, с цел да проучат настоящото състояние. Към дребното кралство принадлежат общо 170 острова, множеството от които не са населявани от хора. Едва 36 от тях са обитаеми. Според настоящите данни, след изригването на вулкана и последвалото цунами няма доста ранени и жертви. Инфраструктурните вреди обаче са големи.

Междувременно телекомуникацията в Тонга още веднъж действа. Но мощният дъжд от пепел предзвиква мощни терзания у популацията и държавното управление: той би могъл да замърси питейната вода дотолкоз, че тя да стане отровна за хората и животните. Освен това около помощните колета от чужбина би могло да се стигне до разпространяване на ковид - до този миг в 100-хилядното кралство Тонга нямаше случаи на Ковид-19. " Не желаеме още една вълна. Не желаеме в този момент да ни залее и цунами от ковид ", сподели заместник-посланикът на Тонга в Австралия Къртис Туйхалангинджи.

" Това са ужасни времена, само че столицата Нукуалофа към момента съществува, в доста къщи достъпът до електропреносната мрежа беше обновен ", разгласи новозеландският висш комисар за Тонга Петер Лунд. Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн акцентира, че по крайбрежията на Тонга са разрушени доста магазини и лодки. А столицата на дребното кралство е покрита от гъст слой вулканична пепел. Освен прилежащите страни Австралия и Нова Зеландия, помощ беше обещана и от Световната здравна организация и Организация на обединените нации.

Жителите на Тонга разказват страната си след мощното изригване на вулкана като лунен пейзаж. Те към този момент започнаха да разчистват обитаемоте места.

По данни на австралийското държавно управление, жертвите след изригването на вулкана и цунамито са малко. Това излиза наяве от първите отчети. Конкретен брой обаче не се загатва. Летището също наподобява в положително положение, само че доста улици и мостове са разрушени.

И Япония усети вулкана: кадър от пристанище в Мурото

Пепелта доближи Австралия

Изригването на вулкана в събота можеше да бъде чуто на хиляди километри от дребното тихоокеанско царство. Вълни цунами имаше освен в Тонга, само че и в Нова Зеландия, Аляска, Южна Америка.

Помощни организации предизвестяват за големи опасности за здравето на хората заради гъстите облаци прахуляк и вулканична пепел и посъветваха жителите на Тонга да носят маски и да пият единствено бутилирана вода. И елементи от Фиджи, на 600 км. от Тонга, са били покрити от прахуляк - по данни на службите там.

Междувременно прашният облак е достигнал дори източния бряг на Австралия. Според метеорологичната работа Weather Watch New Zealand, облакът се придвижда на запад към Куинсленд и в границите на деня ще покрие огромна част от щата.

***
Припомняме и това видео от нашия списък - изригването на вулкан в Гватемала: 
Гватемала: цели села и градове посивяха
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР