Гърция ще приветства всяко искане на Турция за среща между

...
Гърция ще приветства всяко искане на Турция за среща между
Коментари Харесай

Ако турският президент поиска среща, гръцката страна ще отговори положително

Гърция ще приветства всяко искане на Турция за среща сред премиера Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в коридорите на европейската среща на върха в Прага тази седмица, оповестява " Ройтерс ".

Отдавна тлеещото напрежение сред двете страни, които са съдружници в НАТО, само че исторически врагове, се разгоря още веднъж неотдавна поради взаимни обвинявания в нарушавания на контракта и провокации.

Ердоган упрекна Гърция в " закононарушения против човечеството ", имайки поради отношението й към мигрантите и окупирането на острови в Егейско море с демилитаризиран статут. Атина пък твърди, че Анкара оспорва гръцкия суверенитет над островите и употребява казуса с миграцията и упрекна Ердоган в " подстрекателни " изказвания.

Ако турският президент изиска такава среща, гръцката страна ще я оцени и ще отговори позитивно, съобщи представителят на държавното управление Янис Ойконому пред кореспонденти.

Срещата на върха на Европейската политическа общественост - концепция на френския президент Еманюел Макрон - ще се организира в Прага в четвъртък и ще се концентрира върху спора в Украйна и енергийната сигурност.

Държави отвън Европейски Съюз, измежду които Турция, Англия и Украйна, също ще се причислят към 27-те страни членки на Европейския съюз.

Мицотакис съобщи, че последното нещо, от което районът има потребност на фона на войната в Украйна, е различен източник на напрежение сред Гърция и Турция.

Гърция и Турция са в спор от десетилетия по редица въпроси, в това число по отношение на границите на техните континентални шелфове, енергийните запаси, полетите над Егейско море и разделения Кипър.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР