Гърция се готви да излезе от един от най-тежките икономически

...
Гърция се готви да излезе от един от най-тежките икономически
Коментари Харесай

Гърция излиза от спасителната програма, но кризите в Европа не са свършили

Гърция се готви да излезе от един от най-тежките стопански интервали в района, а кредиторите ѝ чертаят проекти, с цел да се уверят, че Атина в никакъв случай повече няма да е проблем на цяла Европа, споделя The New York Times.

Очаква се в четвъртък политиците да показват проект в Брюксел, който да помогне на страната да се изправи. Те приветстват съживяването на Гърция и показват приключването на избавителната стратегия като алегоричен завършек на финансовата рецесия.

Въпреки че европейските водачи означават очевидния триумф на страната, на всички места в района дебнат нови проблеми, поставяйки напрегнат нежната стопанска система на Гърция.

Англия продължава с процедурата по излизане от Европейския съюз, а комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай е общо взето факт. Изборът на държавно управление в Италия съживи страховете за еврото.

" Еврозоната не е вън от заплаха ", споделя Саймън Тилфорд, основен икономист в Tony Blair Institute for Global Change в Лондон. Европейските държавни управления към момента не са се съгласили по нужните промени на еврозоната при положение на нова рецесия - без значение дали тя ще пристигна в Гърция, Италия или поради други проблеми като търговията. " Ако възобновяване изчезне или има различен потрес ", споделя той ", " вероятността ще бъде доста по-мрачна ".

Малко места познават метежите по-добре от Гърция. Атина трябваше да вкара прецизен надзор върху капиталите през 2015 година, а милиони хора излязоха по улиците. Два пъти страната съвсем излезе от еврото. Икономиката се сви доста, безработицата скочи до небесата и доста гърци обедняха. Страната трябваше да разчита на три избавителни пакета от 2010 година на обща стойност €320 милиарда.

Сега европейските политици желаят да обрисуват Гърция като история за завръщане. Икономиката още веднъж пораства, въпреки и постепенно. Безработицата понижа от рекордно високите стойности, а вложителите към този момент обмислят дали е време да се върнат.

Премиерът Алексис Ципрас разгласи проект за напредък и отхвърля предлагането за кредитна линия за всеки случай.

Кредиторите ще се възползват от тази инерция. Очаква се да разгласят, че ще улеснят Гърция в изплащането на планините дълг.Когато Атина към този момент няма да зависи от парите на другите страни, ще би трябвало да се изправи пред тежка борба да върне доверието на финансовите пазари и да възвърне растежа.

Дългът на Гърция се увеличи до 180% от брутния вътрешен артикул. Въпреки че стопанската система се уголемява, тя към момента е на три четвърти от размера си преди рецесията.

Мерките за понижаване на тежкото дългово задължение обаче скараха Международния валутен фонд и Германия, които имат друг метод. МВФ желае да се увери, че дългът е резистентен и ще може да бъде изплащан, само че Берлин има различен метод.

Проблемът стана още по-сериозен при избирането на антисистемното държавно управление в Италия, след което лихвите по държавните облигации на Гърция подскочиха.Гърция е последната страна, която излиза от избавителната стратегия. Въпреки че понижението на разноските и увеличението на налозите възвърнаха отчасти доверието на пазарите, те вложиха икономическата криза и безработицата. За да не рискува ненужно, Гърция няма да стартира да продава облигации скоро след излизането си от програмата.

Страната бе посъветвана от Rothchild & Company да избере миг в идващите две години, а в това време буфер от €18 милиарда от кредиторите ще помогне на Гърция да си обезпечи ликвидност.

Много зависи и по какъв начин ще се развие възобновяване на Гърция. Икономиката се уголемява умерено от предишното лято, а в Атина и по слънчевите острови туристите пълнят хотели, питейни заведения и таверни. Китайски и съветски вложители влагат пари в недвижимо имущество, износът се усилва.

Но гърците към момента не усещат възобновяване. Безработицата към момента е над 20%. А доста хора са в риск от беднотия.Ципрас даде обещание да отстрани някои от най-тежките ограничения след август. Той желае да увеличи минималната заплата и да върне част от силата на синдикатите.

И въпреки всичко - макар че кредиторите ще гледат деликатно дейностите на Атина, Клаус Реглинг - немският началник на Европейския механизъм за непоклатимост, сподели на Ципрас, че Гърция има капацитета да бъде идната история за триумф на Европа. " Стига да съблюдава икономическите промени и след края на третия пакет ", добави той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР